Румен Драганов
на снимката: директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

COVID-кризата ни показа, че инвестициите на „индустриален” принцип в туризма не работят. Устойчивият туризъм е в домашното производство, в малките къщи за гости и в качествените предложения. Това посочи Румен Драганов в интервю специално за ДЕБАТИ.бг.

„Неустойчив е туризмът тогава, когато се правят едни крупни инвестиции в едни нечовешки места за настаняване на индустриален принцип, които разчитат на нискобюджетни туристи, които пристигат с нискобюджетни полети и които се обслужват от украинци, молдовци и някакви други. Те дори не мога да кажа, че имат такова отношение към българската икономика, а голямата част от парите отиват в някакви офшорни компании. Тоест ние имаме такива, навлезли като раково заболяване, огромни инвестиции в някакъв такъв индустриален вид, които сега ги видяхме, че не работят.”, смята Драганов.

Румен Драганов посочи още, че огромните комплекси по морето са създали една неустойчива туристическа база, голяма част от която не беше използвана по време на изминалия туристически сезон заради липсата на чуждестранни туристи по Черноморието:

„Какъв извод ще направим оттук нататък, това е друг въпрос. Според мен те ще продължат да работят, ще продължат да подкрепят местната икономика по някакъв начин, но определено това не е инвестицията и ние много пъти сме предупреждавали и в самия туристически бранш много пъти сме се чудили какви са тези хора с тези куфари с пари, които унищожиха природата, дюни, построиха какви ли не неща с много пари. Те обаче не са генерирани от туризма, те не са дошли вследствие на това, че те са били хотелиери, ресторантьори и с тези пари са направили реинвестиция. Не, това бяха пари, коренно различни от парите от туризма.”

Драганов каза, от друга страна, че устойчивият туризъм у нас се крепи от малките къщи за гости и от местата, които могат да предложат уют и качествено обслужване на своите клиенти, голяма част от които – българи.

„Независимо от лошата работа и политическата нагласа на тези, които управляваха туризма, се оказа, че ние сме развили устойчив туризъм. Тоест бавно и полека, включително и с помощта на Европейския съюз по различни европейски фондове, ние сме изградили една немалка база от къщи за гости, семейни хотели, семеен бизнес. Този семеен бизнес особено този, който включва каменни къщи, бавен огън – това са неща, които се търсят, това са висококачествени продукти и те се търсят от клиенти, които плащат много пари, но това не са чужденците с изтъркани подметки, които виждаме да слизат от тези чартърни полети, които сега ни липсват, които отиват в едни хотели, където ги карат на конвейерен принцип като ферма за щастливи кокошки.”, казва Драганов.

Цялото интервю с Румен Драганов може да четете тук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!