Лиза Монтгомъри
На снимката: Лиза Монтгомъри през 2004 година

В САЩ ще екзекутират жена федерален затворник за първи път от почти 70 години. Това е Лиза Монтгомъри, която през 2004-та година удушила бременна жена в Мисури, след което извадила от корема бебето и го отвлякла, съобщава Би Би Си.

Екзекуцията е планирана за 8 декември в Индиана като на Монтгомъри ще бъде поставена смъртоносна инжекция. Последната жена, екзекутирана от правителството на САЩ, е Бони Хийди, която почина в газова камера в Мисури през 1953 г.

Федералната екзекуция на Брандън Бърнард, който заедно със съучастниците си уби двама младежки министри през 1999 г., също е насрочена за декември. Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че престъпленията са „особено покъртителни убийства“. Миналата година администрацията на Тръмп заяви, че ще възобнови федералните екзекуции.

Коя е Лиза Монтгомъри?

През декември 2004 г. Монтгомъри отпътува от Канзас до дома на Боби Джо Стинет в Мисури, за да купи кученце, се казва в съобщението на Министерството на правосъдието. /Двете жени се запознават същата година, като Монтгомъри заявява желанието си да купи кученце, с развъждането на каквито се е занимавала убитата./

Като пристига  Монтгомъри нападнала и удушила Стинет, която е била бременна в осмия месец. Жертвата първоначално само загубила съзнание. Но с помощта на кухненски нож Монтгомъри  разрязва корема на Стинет, която междувременно е дошла в съзнание. Последва борба и Монтгомъри удушава бременната жена този път до  смърт. След това Монтгомъри вади бебето от тялото на Стинет, взима го и се опита да го представи като собствено дето.

През 2007 г. съдът призна Монтгомъри за виновна за федерално отвличане, довело до смърт и единодушно препоръча смъртна присъда.

Но адвокатите на Монтгомъри казват, че тя е претърпяла мозъчни увреждания от побои като дете и е с психични отклонения, така че не трябва да бъде изправена пред смъртно наказание.

Федерални и щатски екзекуции – каква е разликата?

Съгласно правосъдната система на САЩ престъпленията могат да бъдат разглеждани или във федерални съдилища, на национално ниво, или в щатски съдилища, на регионално ниво.

Някои престъпления, като фалшифициране на валута или кражба на поща например, се разглеждат автоматично на федерално ниво, както и случаите, в които САЩ са страна или тези, които включват конституционни нарушения. Други могат да бъдат гледани във федерални съдилища въз основа на тежестта на престъпленията.

Смъртното наказание е забранено на щатско и федерално ниво с решение на Върховния съд от 1972 г., с което се отменят всички съществуващи закони за смъртното наказание.

Решение на Върховния съд от 1976 г. позволява възстановяване на смъртното наказание и през 1988 г. правителството приема законодателство, което го прави достъпно отново на федерално ниво.

Според данни, събрани от Информационния център за смъртно наказание, между 1988 и 2018 г.  78 души са осъдени на смърт по федерални дела, но само трима са екзекутирани.

Екзекуциите на Монтгомъри и Бърнард ще бъдат съответна осмата и деветата, извършени от федералното правителство тази година, допълва Би Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!