Дечо Дечев
На снимката: управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев предлага как да се увеличат парите за здраве, без това да удря по джоба на българските граждани под формата на по-висока здравна вноска.

В интервю днес той предложи определена част от цената на кутиите с цигари да постъпва в обществен фонд.

„И ако в България се пушат по около 3 млн. кутии цигари на ден, само по 50 стотинки да се отделят от тях, това са 1.5 млн. лв. на ден допълнителни средства, което прави по 500 млн. лв. на година само от цигарите“, обясни той.

Дечо Дечев смята, че генералният проблем на системата е, че има несъвпадение между здравния пакет, който определя какви заболявания влизат в този основен пакет, и средствата, с които трябва да се плати това, на което човек има право.

„Това, което трябва да се направи, е или да се намалят дейностите, които се гарантират с този пакет, или да се увеличи бюджетът за тях“, посочи той.

Според него българското общество не е готово да дава повече пари за здравеопазване.

„Обществото няма против да дава милиарди за лотарийни билети, например, но не иска да дава за здраве по някаква причина“, каза още той.

Управителят на НЗОК изчисли, че държавата отделя 4,25 милиарда лева и още поне толкова за плащания в системата. Според него това е приблизителната сметка на необходимите пари за здравеопазване.

Д-р Дечев е съгласен с констатациите на Международния валутен фонд (МВФ), че здравеопазването в България е скъпоструващо, неефективно и с високи доплащанията.

„Българинът в никакъв случай не боледува повече, отколкото боледуват други. Но голямата разлика е, че българинът не се лекува така, както трябва, за разлика от другите в Европейския съюз“, заяви Дечев.

Според него има разлика и в процентът средства, които държавата дава за лекарства.

„В България става въпрос за около 30%. Средният разход за медикаменти от публични средства е около 20% в други държави, а в някои и под 20%“, обясни д-р Дечев.

Дечо Дечев добави, че тази година има с 18 милиона лева повече за извънболнична помощ, с 20 милиона лева повече за специализираната, а за болничната – със 180 млн. лева повече.

Дори и при това положение, обаче нямало всеки, който има нужда от направление, да го получи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!