ChatGPT , изкуствен интелект

Все повече деца започват да използват изкуствен интелект, за да пишат домашните си работи. Разпространеният през последните месеци в страната чатбот GPT може да създава текст на база зададени думи или въпроси.

Валерия е 11 клас в столичното 140-то училище “Иван Богоров“. Споделя ни, че от месец насам ChatGPT ѝ помага в писането на домашни работи по различни предмети.

„В момента изготвяме проект по руски език и много ми помага с информацията, защото не усещаш, че отстрани стои робот. Мога да задам въпрос два пъти, а информацията не се повтаря, тъй като запомня какво съм задала като въпрос“, казва Валерия.

Освен учениците, и учителите вече се сблъскват с ChatGPT. Според тях чрез него трудно ще различава вярната от невярната информация.

Проблемът с това „наготово“ е намирането на лесното, което убива въображението на децата, а те така ще забравят да мислят“, предупреждава учителят Виолета Илиева.

Eкипът на БНТ попита ChatGPT кога е Златният век на българската култура. Голяма част от информацията, която предостави за този период, е вярна. Освен че българският златен век продължава до 10 век.

„Неприятно се получава в тази ситуация, защото учителят може да не разбере, че е излъган и да напише висока оценка, която детето реално не е заслужило“, казва още Виолета Илиева, която е учител.

Според IT експерта д-р Артур Кордон е необходимо изкуственият интелект да присъства в учебната програмата на по-големите ученици.

„Това явление ще продължава и за съжаление това може да доведе до много лош резултат, а именно – мързел на мозъка. До решение, че аз няма смисъл да чета книга, няма смисъл да се обучавам, защото ChatGPT ще ми напише домашното“, коментира той.

Изкуственият интелект може да стане част от образователната система у нас през следващите от 5 до 7 години.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук