коронавирус Чехия

Поредна седмица с нови ограничения заради разпространението на коронавирус. Чехия от днес е в извънредно положение, а Париж се готви да затваря барове е ресторанти. Кметът на Ню Йорк планира връщане на карантината в няколко района. На фона на новото затягане на мерките Куба отваря за посетители известния курорт Варадеро.

Франция

Париж ще затвори напълно всички барове от утре, след като френското правителство повиши предупреждението за коронавирус в града до максимум след продължителен период на поддържане на висок процент от заразени с коронавируса.

Пълните подробности за новите ограничения ще бъдат обявени днес и ще продължат две седмици, съобщиха от кабинета на премиера Жан Кастекс. В неделя Франция съобщи за 12 565 нови случая на COVID-19.

Марсилия затвори барове и ресторанти миналата седмица.

Максималното ниво на предупреждение във Франция влиза в сила, когато степента на инфекция в дадено населено място надвишава 250 на 100 000 души и поне 30% от леглата за интензивно лечение са заeти от пациенти с коронавирус, предаде Би Би Си.

„Тези мерки, необходими в борбата за ограничаване разпространението на вируса, ще се прилагат за Париж и трите департамента, непосредствено заобикалящи го, за период от две седмици“, обясниха от правителството.

Ресторантите в града ще трябва да въведат нови санитарни разпоредби, за да останат отворени, а университетските лекционни зали трябва да са не повече от наполовина пълни.

Ресторантите и бистрата, които предлагат храна, както и алкохол, могат да останат отворени, стига да спазват правилата за социално дистанциране на клиентите си и да затварят в 22:00 часа.

Чехия

Извънредното положение се връща в Чехия след почти шестмесечна пауза. Планира се новите ограничения да продължат един месец. Чешкото правителство е принудено да върне непопулярните ограничителни мерки, за да се справи с нарастването на инфекциите, болестите и смъртните случаи.

Министърът на здравеопазването на Чешката република Роман Примула, който инициира възстановяването на извънредното положение, аргументира решението с факта, че ще предостави на Кабинета на министрите възможност бързо да предприеме социално ограничителни мерки, без да се налага да ходят в парламента.

Шефът на Министерството на здравеопазването подчерта, че „не се предвижда изключване на националната икономика, както беше през пролетта“. Наложените ограничения не трябва да засягат по-специално работата на индустриалните предприятия.

Междувременно според него ситуацията с коронавируса в Чехия е много по-сериозна, отколкото през пролетта. В края на октомври капацитетът на националната здравна система вече няма да може да осигурява клинично лечение на пациенти с усложнения от вируса, освен ако не бъдат приети тежки социални ограничения. Инфекциозните отделения на болниците са почти пълни.

Ограничителните мерки, придружаващи извънредното положение, предвиждат рязко намаляване на броя на провежданите в страната културни и спортни събития, както и други публични събития от развлекателен характер. Властите очакват тези ограничения да влязат в сила от днес за две седмици.

В Чехия от днес броят на участниците в публични събития на открито е ограничен до 20 души, а на закрито – до 10.

Училищата се затварят за две седмици в райони, където коронавирусната инфекция се разпространява най-бързо. От този ден нататък футболните и хокейните мачове ще се провеждат без фенове. Въвежда се временна забрана за оперни спектакли и оперети.

От началото на пандемията общият брой на заразените в републиката, чието население е около 10,7 милиона граждани, е достигнал 81 711. През последните седем месеца 722 души са починали от усложнения, причинени от вируса.

Ню Йорк

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че планира да върне девет квартала под строга карантина, след като случаите на коронавируса се увеличават в града, който до голяма степен беше установил контрол над пандемията.

„Днес, за съжаление, не е ден за празнуване“, каза де Блазио и обяви, че ще поиска да затвори всички несъществени бизнеси и всички училища в девет района на Бруклин и Куинс.

Предложението, което трябва да бъде одобрено от губернатора на щата Андрю Куомо, бележи първото голямо ново блокиране на хора и икономически дейности след като през март градът беше силно засегнат от коронавируса. Ню Йорк е загубил почти 24 000 души- жертви на вируса.

Куба отваря най-известния си курорт за чуждестранни туристи

Кубинските власти ще отворят Варадеро за чуждестранни туристи от средата на октомври. Курортът , който е една от основните туристически дестинации в Куба, ще бъде отворен от 15 октомври.

Световните агенции съобщиха, че във всеки хотел ще работят екипи от медицински специалисти, за да се предотврати разпространението на коронавируса. Също така плащането на всички услуги ще се извършва само с банкови карти.

Туризмът е един от основните източници на финансиране на кубинската държавна хазна. Миналата година тази индустрия донесе на острова над 3 милиарда долара.

Първите три случая на инфекция в Куба бяха потвърдени на 11 март. За да предотвратят разпространението на инфекцията, властите на републиката затвориха въздушния трафик и забраниха всички влизания на острова през пристанищата.

През юли бяха премахнати ограниченията за влизане в редица курортни зони. Според официалните данни броят на хората, заразени с коронавируса в Куба, е достигнал 5 809, а 122 души са починали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук