Матович Бабиш
На снимката: премиерите на Словакия Игор Матович и на Чехия Андрей Бабиш

Чехия и Словакия призоваха България възможно най-скоро да одобри преговорната рамка за Северна Македония и изразиха разочарованието си от наложеното вето от страна на София.

Поставянето на условия, свързани с исторически спорове, е в ущърб на процеса на разширяване на Европейския съюз. Това се посочва в общо изявление на министерствата на външните работи на Чехия и Словакия, в което те изразяват разочарование от блокирането на преговорите на Северна Македония и на Албания за членство в ЕС, съобщава „Свободна Европа“.

В позицията си те съобщават, че са блокирали заключенията от проведена в сряда среща на посланиците на държавите членки за разширяването, заради опита в тях да се поставят условия, свързани с „фалшифициране на историята“.

В позицията не се посочва коя държава е искала да включи такива текстове. От съобщение на българското външно министерство обаче става ясно, че България е направила това.

„Предложеният текст съдържа елементи, включително идеята за фалшифициране на историята, които според нас биха били в ущърб на процеса на разширяване и биха могли да доведат до допълнителни усложнения“, се посочва в позицията.

В позицията се посочва, че Чехия и Словакия са разочаровани от това, че рамките за преговори на Северна Македония и на Албания за членство в ЕС не са одобрени. Те трябва да бъдат подкрепени от всички държави членки, за да могат да започнат преговорите.

„Няма да позволим Съюзът да бъде арбитър на нашата обща история, на това как се идентифицираме или за езика, който използваме. Тези въпроси принадлежат на засегнатите страни и ние сме тук, за да ги подкрепим с опита от нашите собствени процеси на възстановяване“, се казва в изявлението.

България не даде „зелена светлина“ на приемането на преговорната рамка за Северна Македония през ноември с аргумента, че българските условия не са включени в нея.

София настоява  да бъде записано условие, че езикът, на който говорят македонците, ще бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това България иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г. и поемането на ангажимент от Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

Прага и Братислава призовават преговорните рамки да бъдат одобрени възможно най-скоро.

Българското външно министерство реагира със съобщение, изпратено до медиите. В него се посочва, че заключенията на Съвета на ЕС са били „неочаквано“ блокирани от „две държави членки“, които по-рано са ги подкрепили.

Според съобщението по настояване на България в заключенията е било добавено „изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!