заплати

Челопеч и Пирдоп са първенци сред общините по заплати с 1984 лева. След тях се нарежда столична Столична община община1 794 лв. Данните  за заплатите по общини за 2019 г. са на проучване на института по пазарна икономика. Последните две – Пирдоп и София,  отбелязват добър ръст от около 10% през 2019 г.

Гълъбово и Девня са на 4-о и 5-о място

След тях се нареждат Гълъбово със 1 762 лв. В Девня месечното вазнаграждение е 1 700 лв. В Суворово средната заплата е 1 623 лв.  Елин Пелин се нарежда в подредбата с 1 544 лв. В Панагюрище заплатата е 1 488 лв. Божурище също влиза в класацията с 1 436 лв. В Белослав  средната месечна заплата е 1 420 лв. Прави впечатление силният ръст в Елин Пелин (18% през 2019 г.), което отразява възможностите в широката периферия на столицата.

Частният сектор играе водеща роля за заплатите

Данните се отнасят до средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение. Детайлните данни за заплатите показват, че частният сектор играе водеща роля в почти всички общини в „Топ 20“ по размер на средната заплата в страната.

В общините с енергийни сектори високите заплати идват от обществения сектор

Единствено в общините с много силна енергетика ситуацията е различна. Високите заплати идват от обществения сектор в Козлодуй и Раднево, а в Гълъбово са високи както в обществения, така и в частния. При всички други в „Топ 20“ – било то Челопеч, Пирдоп и Панагюрище в Средногорието или индустриалните Девня, Божурище и Марица в близост до големите градове, частният сектор генерира високите заплати.

20 общини с 600 лева заплати

В 20 общини се регистрира средна брутна месечна заплата в частния сектор под 600 лв. през 2019 г. Това са почти изцяло много малки общини. Такива са бщините Трън и Батак. В тях  по принцип броят на наетите в частния сектор е малък. Производствените предприятия или изцяло отсъстват, или са в сфери с много ръчен неквалифициран труд и традиционно ниско заплащане.

53 общини със 700 лева заплати

И докато тези 20 са по-скоро крайните примери, то други 53 общини отчитат средна брутна месечна заплата на наетите в частния сектор между 600 и 700 лева. Сред тях има много общини с разнообразен профил. Много курортни общини – Велинград, Царево и Сапарева баня например влизат в тази група.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук