Самолет МиГ-29
Снимката е архивна

Черната кутия на падналия в морето български изтребител МиГ-29 ще бъде изпратена за анализ в специализирана лаборатория в руския град Курск. В момента се очаква членовете на групата от българска страна да получат визи, потвърди министърът на външните работи Георги Панайотов

Документите вече са подадени, ако визитите бъдат издадени днес, какъвто ангажимент има от руската страна, кутията ще отпътува в понеделник, стана ясно от думите на военния министър.

Георги Панайотов съобщи още, че се очаква руската страна да даде съгласие един от членовете на българската група да присъстват и наблюдават процеса на снемане и дешифриране на данните от черната кутия.

„Надяваме се, че ще го дадат. След като започнат да свалят данните за една седмица те ще ги дешифрират и ще ни ги предоставят“, каза той.

Припомняме, че в началото на юни, по тренировъчна задача над морската акватория на Република България, стана инцидент с падането на самолет МиГ-29. В него загина майор Валентин Терзиев. След няколко седмици беше открита и черната кутия, която се оказа силно повредена и за разчитането й се наложи изпращането в Русия, където е произведена. На този етап се изклчва грешка на пилота, а разследването продължава.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!