computer учениците

След направени 44 проверки са съставени 23 акта на собственици на медии, недекларирали собственост и източници на финансиране. Това стана ясно след отчет в парламента на служебния министър на културата Велислав Минеков.

На 30 юни е изтекъл срокът за деклариране на тези данни за 2020 година, като предстои кампания за контрол. Минеков уточни, че ако не може да бъде установена самоличността на извършителя се търси съдействието на МВР. Повечето от медиите са  онлайн новинарски издания.

Въпреки големият обществен интерес, на сайта на министерството не е публикуван списък с нарушителите.

„Пазя правата на Министерство на културата“

Пазя правата на Министерство на културата, независимо кой по какъв начин се е настанил и кой е търсил парламентарни услуги. Това допълни министърът в отговор на въпрос за наеманата сграда на в.Труд.

Преди седмица стана ясно, че изданието трябва да освободи помещенията в сградата на Министерството на културата, в която се помещава редакцията им. Оказва се, че помещенията са необходими на МК, защото там трябва да бъде настанен Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Според медията обаче причината изгонването е забавяне с плащането на наема.

„Ползвайки формално клаузи от наемния ни договор, Минеков изпрати писмо, в което цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерство на културата, които ползваме на основание на договори за наем, сключени след законно проведени и спечелени конкурси за наемане от ведомството“, пише главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков.

Позицията му е, че е сключил два 10-годишни договора за наем с Министерството на културата, единият е от 2012 г., другият – от 2015-а.

„Една трета от наетата площ не може да се използва, защото покривът й тече и вътре всичко се руши. Пращали сме 5 писма до Министерството на културата и 5 години не можем да ползваме тази площ поради тази причина. Но си й плащаме наема“, допълва Блъсков.

От друга страна от културното министерство посочват, че са налични редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. „През 2016 г. министър Вежди Рашидов изпраща такава. През 2017 г. служебният министър Рашко Младенов изпраща такава. През 2018 г. министър Боил Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата, пише още в позицията на министерството.

Те искат сградата на ул. Лъчезар Станчев 17 , която е целенасочено проектирана и строена за нуждите на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство) да бъде използвана по предназначение. Тяхната идея е там да се поместят скъпа апаратура и архив-памет на националната култура.

Въпреки гореизложените факти, от Министерството на културата посочват, че министър Велислав Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в. „Труд“ да се изнесе и да намери нови офиси.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!