Милош Земан
На снимката: Милош Земан

Чешката полиция съобщи, че е започнала разследване на президентската администрация във връзка с евентуални нарушения при информирането на общественото мнение за здравословното състояние на президента Милош Земан, съобщи Ройтерс.

„Вземайки предвид новата информация, която беше обявена на пресконференция на ръководителя на Сената на републиката, полицията ще започне разследване относно възможни незаконни действия, които могат да се разглеждат като признаци на криминални престъпления срещу републиката“, се казва в изявление на полицията.

Това се случва, след като по-рано 77-годишният Земан беше приет в Централната военна болница в Прага, където беше настанен в интензивно отделение. Миналата седмица болницата обяви, че здравословното състояние на 77-годишния чешки президент Милош Земан е стабилно.

Малко след като президентът бе приет в болница, премиерът Андрей Бабиш съобщи, че „Земан е в състояние да изпълнява президентските си задължения“ още преди излизане на официално изявление от болницата, припомня БГНЕС.

По-късно чешката медия Deník N съобщи, позовавайки се на свой неназован източник в болницата, че Милош Земан страда от чернодробна енцефалопатия и един от симптомите може да е дезориентация и несвързано говорене.

Земан беше хоспитализиран на 10 октомври сутринта, веднага след среща с премиера Андрей Бабиш. Медиите твърдят, че Земан е бил в безсъзнание при пристигането си в болницата, но ръководителят на президентския кабинет Вратислав Минард обясни, че той просто бил заспал.

Директорът на болницата и лекуващият лекар на президента проф. Мирослав Заборал съобщиха, че Земан е хоспитализиран по тяхна препоръка и настанен в интензивното отделение. И директорът, и лекарят отказаха да коментират диагнозата без изричното съгласие на президента.

Сенатът (горната палата) на чешкия парламент трябва да инициира процедура за отнемане на президентските правомощия от Милош Земан, заяви вчера председателят му Милош Встрчил. Според него, вероятността Земан да се върне на работа в близките седмици е малка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук