Христо Казанджиев
На снимката: Христо Казанджиев

Инж. Христо Казанджиев е магистър от Университета по минно дело и геология, гр. София, с квалификация инженер по търсене и проучване на нефт и природен газ. Той е с над двадесет години опит в сферата на петролните проучвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия спектър от дейности. С повече от двадесет години опит в сферата на предоставяне на права за търсене, проучване и добив на енергийни и минерални ресурси и с над 12 години опит в сферата на преноса, доставките и разпределението на природен газ. Христо Казанджиев е член на Българския енергиен и минен форум.

Ясно е, че енергийната криза е общоевропейска, но все пак на какво се дължи тя в България?

Увеличението на природния газ се дължи на твърде високите цени на международните пазари и на пазарите на енергия е Европа в съответните хъбове, а това рефлектира върху формулата за индексиране на цената на природния газ. Така че това въздействие не може да се неутрализира от България. Втората възможност е, че за тази година България в много малка степен ползва значително по-евтиния азербайджански газ и вече е твърде късно да компенсира. Да се надяваме след Нова година доставките от Азербайджан да станат редовни и цената на природния газ да се намали.

По отношение на електроенергията, това което се внушава е, че високата цена на електроенергията няма връзка с природния газ, но това не е така. В регионален план много голяма част от производството на електроенергия се базира на изгарянето на природния газ, което води до повишаването на цената на електроенергията в регионален план и от там тя рефлектира върху цената за България. Така че за съжаление явно има някакви проблеми свързани с борсовата търговия. Предприемат се мерки за снижаване на риска от бъдещи високи цени, но какво ще се предприеме тепърва ще видим от КЕВР и от Министерството на енергетиката.

Какво трябва да се направи, за да се свали тази цена според Вас? Тя е повишена, но ние сами си произвеждаме електроенергия.

Да, ние сами си произвеждаме електроенергия, но не трябва да забравяме, че някои централи произвеждат електроенергия на висока цена. Големият проблем е, че произведената електроенергия от България задължително се търгува на българската независима енергийна борса, а на борсата се определят пазарните цени. Така че всяка намеса на държавата в ценообразуването би довело до много високи санкции от страна на ЕС, защото това би било нерегламентирана намеса на пазара на енергия. Онова, което трябва да се предприеме в непосредствена близост е първо да се създаде възможност за подписване на двустранни договори между големите енергийни потребители, обществени заведения и български фирми на непосредствени двустранни договори с енергийните производители в България. Това неминуемо ще доведе до спад на цените и много по-лесно преживяване на зимните месеци.

Известно е, че изнасяме около 40% от произведения в България ток. Трябва ли да мисли за спиране на този износ, докато се стабилизират цените, защото при високи цени икономиката може да колабира и хората да останат на улицата?

Както и споменах намесата на държавата по отношение на пазара на енергия в региона, в това число спирането на износа, би довело до много сериозни санкции от страна на ЕС. Такъв опит, такова действие, преди години беше направено от Министерство на енергетиката в резултат на което последваха действия, дълги обяснения, едва ли не се беше стигнало до санкции към България. Спирането на износа би бил много лош сигнал към ЕС с риск от санкции.

Високата цена на газа само заради руските доставки ли се получи или има и други световни причина за това?

Първата световна причина е, че след излизането от пандемията значително количество втечнен природен газ от САЩ и от Близкия изток се насочиха към Китай и Азия, където цената на втечнен природен газ е значително по-висока от тази на европейския пазар. В резултат на това, и в резултат на по-малкото предлагане, доставките на втечнен природен газ за Европа бяха ограничени и все още са намалени, за сметка на доставките към Азия.

От друга страна миналата зима потреблението на природен газ беше значително по-високо от очакваното, в резултат на което запасите в газохранилищата намаляха под допустимия минимум. Едновременно с това по неофициална информация Газпром ограничи доставките в началото на годината. В резултат на този комплекс и въздействие върху пазара се стигна до недостиг на природен газ и от там на повишаване на цените.

Нещата са комплексни, но основната причина за повишаване на цената на природния газ е ценовата политика на Газпром в Европа и икономическото въздействие в Европа за въвеждане на по-бърза експлоатация на „Северен поток 2“.

Ако правителството на Борисов бе направило интерконектора с Гърция и енергийна връзка с европейския пазар, щяхме ли да имаме днес по-евтина газ за гражданите и бизнеса?

Ако газовата връзка с Гърция беше въведена в експлоатация още в началото на 2021г., България би могла да внесе 1/3 от природния газ с около 20% по-ниска цена и ефектът от високите цени би бил по-поносим за българските потребители. Пак щеше да има завишаване, поради ръста на петролните цени, но нямаше да бъде толкова рязко, както се случва в момента. България същевременно би могла да ползва доставки на втечнен природен газ, ако бе успяла да се договори с Турция или Гърция,  Много варианти има за поевтиняване на газа, но за съжаление сме в ситуация на минимизиран избор.

Кой на кого ще изплаща санкциите от 90 000 евро на ден, ако газопроводът не бъде построен навреме?

Тази неустойка ще се изплаща на компанията, която изгражда междусистемната връзка – гръцката компания строител. Но не това е проблемът. Проблемът е това, което съобщи изпълнителният директор на компанията собственик на междусистената връзка, че има вероятност от голямо забавяне, поради недоставяне на оборудване, което следвало да се произведе от италианска фирма. Но има уверение, че в средата на 2022 година междусистемната връзка ще бъде въведена в редовна експлоатация. Преди няколко седмици или близо месец бе обявено и се пое ангажимент техническото строителство на връзката да бъде приключено до края на тази година. Дали това ще се реализира съвсем скоро ще видим. Но тези подсказки за ново забавяне на строителството вече започват да ме плашат. Кой каквото си направи, никой друг не може да му го направи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук