Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

Основната причина за покачването на цената на газа е ценовата политика на „Газпром“ и икономическото въздействие върху Европа за въвеждане в експлоатация на „Северен поток 2“. Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев специално за ДЕБАТИ.БГ.

„По неофициална информация Русия, „Газпром“, ограничи доставките на природен газ тази година, считано от април-май, ако не и по-рано. В резултат на това се стигна до недостиг на природен газ на пазара и естественото повишаване на цената му“, каза още той.

Той обясни, че не би трябвало да изключваме и другите фактори.

„В резултат на излизането от пандемията значителни количества втечнен природен газ от САЩ и Близкия изток се насочиха към Китай и Азия, където цената на втечнения природен газ е значително по-висока от тази в ЕС. Доставките за европейския пазар бяха ограничени и все още са намалени, за сметка на доставките за Азия“, каза експертът.

Казанджиев обясни, че миналата зима потреблението на природен газ и било значително по-високо от очакваното, което е довело до намаляване на запасите в газохранилищата под допустимия минимум.

По думите му, ако газовата връзка с Гърция беше въведена в експлоатация в началото на 2021 г., можеше България да купува 1/3 от природния газ на значително по-ниска цена, средно с около 20%.

„Много варианти има за поевтиняване на газа, но за съжаление България е в ситуация на минимизиран избор“, каза още Казанджиев.

За да разберете повече за причините, довели до енергийната криза, както и за това – може ли да си позволим да не изнасяме произвежданата у нас електроенергия, четете цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев за ДЕБАТИ.БГ ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!