природен газ

След кръглата маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС“, която бе организирана от Румен Радев, станаха ясни част от предложенията за нейното решаване.

60 млн. лв. от Министерството на икономиката

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е поела ангажимент за 60 млн. лв., които по най-бързия начин трябва да стигнат до потребителите.

„По отношение на краткосрочните мерки Министерство на икономиката подпомага експертно администратора на безвъзмездната помощ, а именно Министерство на енергетиката в изработването на схемата за 50 лв. за малки фирми“, каза тя.

Освен това заедно с Централния депозитар е финализиран проекта на наредбата за клинингова къща.

„От резервите по Оперативната ни програма по схемата за подпомагане на малки предприятия с обороти над половин милион, в рамките на резерв от 60 млн. ,ще подпишем ново наддоговаряне с оборотни средства за фирми от икономическите сектори“, допълни е министърът.

Тя обясни, че Министерство на икономиката работи и по дългосрочните мерки, свързани с наредбата, която ще въведе мерки за компенсиране на българсикя бизнес за намалявена не емисиите.

„Това е по отношение на директива 410 от 2018 г., където има възможност в рамките на 25 % от стойността на продажбите на въглеродните емисии да бъдат раздавани под формата на компенсаторни мерки за бизнеса.

Компенсациите ще започнат да бъдат получавани до месец.

Донев: 300 хил. семейства ще бъдат подпомогнати

Социалният министър Гълъб Донев също направи своето предложение.Той каза, че 300 хил. лица и семейства ще бъдат подпомогнати през отоплителния сезон.

„Това драстично поскъпване на енергоносителите води до съществено забавяне на икономическия оборот, то води до значително ограничаване на достъпа до жизнено важни стоки и услуги за населението“, каза Донев.

По думите му освен сериозни проблеми за малкия и семейния бизнес, вече твърде тежко засяга най-уязвимите социални групи в България.

Според Донев този проблем не може да бъде ангажимент само на една институция.

„За предстоящия отоплителен сезон сме разчели обхват на над 300 хил. лица и семейства, като помощта съответно е съобразена с нарастването на цените на електроенергията, което беше през летния сезон от 1 юли на 523.55 лв“, каза той.

Помощта се изплаща предсрочно на всички еднократно за целия отоплителен сезон.

Необходимо е въвеждане на социални тарифи, категориче бе той.

От ноември започва нова методика

Съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране е предприета мярка за промяна на методиката на цената на доставчик от последна инстанция.

Тази мярка ще остави реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия, каза министър Андрей Живков.

„Справките са показали, че тези фирми са над 256 000. От 1 ноември тази методика ще влезе в сила. Спорът е дали тези 30 лева намаление на мегаватчас са достатъчни, но в съвкупност с всички останали мерки, накрая ефектът ще бъде положителен“, обясни той.

Предприети са и действия по промяна на правилата за работа на енергийната борса. Взето е и решение да се премахне финансовата застраховка като обезпечителна мярка за участие на борсата.

Председателят на КЕВР Иван Иванов анонсира, че вече се мисли как цената на тока да не се увеличи твърде много след 1 януари.

Държаният глава призова причините за кризата да не се политизират

„Кризата се използва по един най-нелеп начин от тези, които в продължение на повече от десетилетие при тяхното управление натрупаха огромни проблеми и задължения в сектора, които не въведоха нито една базова мощност, нито една нова технология, които ни оставиха без енергийна стратегия в период, в които цяла Европа адаптира своята икономика към Зелената сделка. Виждаме в момента какво е наследството в нормативната база и всички несъвършенства и дефицити в нея избуяват сега, в момент на криза, посочи още президентът. Изкараха се над 350 000 малки фирми без подготовка в някаква псевдолиберализация, те са вече на свободния пазар и всичко това допълнително задълбочава кризата“, каза Радев.

Президентът каза, че проблемът с енергийната криза е общоевропейски и България очаква и трябва да работи активно да се търсят и общоевропейски решения. Затова е важна и позицията на страната ни, каза държавният глава, който ще представлява България на Съвета на ЕС на 21-ви и 22 октомври в Брюксел, на който ще бъде обсъдена кризата.

Въпреки всички усилия за диалог и намиране на решение, планираният за утре протест на КТ „Подкрепа“ и АИКБ ще се състои. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!