Петр Келнер катастрофа
Снимката е илюстративна

Най-богагият чех и собственик на фонда, купил Би Ти Ви, Петр Келнер, загина в катастрофа с хеликоптер.

Петима души, сред които най-богатият човек в Чехия – Петр Келнер, загинаха по време на ски екскурзия в Аляска, пишат „Ню Йорк таймс” и „Вашингтон пост“. Информацията беше потвърдена и от PPF Group, чийто мажоритарен собственик е именно Келнер, съобщи Ройтерс.

Инцидентът станал в събота, когато хеликоптерът, с който пътувала групата, се разбил край един от глетчерите в американския щат.

Чешкият милиардер Петр Келнер има нетно състояние от17,5 милиарда долара по данни на Forbes. Той бил на борда на хеликоптера Airbus AS350 B3. Машината се е разбила близо до глетчера Кник.

Шести човек, който е бил на борда на хеликоптера, е бил в сериозно, но стабилно състояние. Той се лекува в болница в Аляска. Спасителният отряд не е намерил други оцелели, допълва „Вашингтон пост“.

Причината за катастрофата все още не е ясна.

Припомняме, че на 13 октомври 2020 г. PPF Group N.V. (“PPF”) обяви, че изцяло притежаваните от нея дъщерни дружества са завършили придобиването на Central European Media Enterprises Ltd. (“CME”).

PPF е с пълен контрол върху операциите на СМЕ в Чешката република, Румъния, Словакия, Словения и България. На 13 октомври фондът на чешкия милиардер Петр Келнер PPF пое контрола над медийната група СМЕ и по този начин шест телевизионни канала в България – bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring бяха придобити от Келнер.

Сделката беше обект на регулаторно одобрение от Европейската комисия, националните регулатори в някои от държавите и акционерите на CME.

“Ръководим се от чувство за отговорност предвид досегашните постижения на СМЕ с тези ТВ компании. Искаме да надградим тези успехи и да подсилим позицията, която мрежата от телевизионни канали – независими доставчици на медийни услуги, има на съответните пазари. Очакваме с нетърпение да създадем нови бизнес възможности между медийните операции и телекомуникационните услуги. И накрая, щастливи сме, че имаме толкова силна и лоялна аудитория и възнамеряваме да задълбочим тази връзка с нашите зрители както чрез съдържание, така и с превъзходно потребителско изживяване“, каза тогава Петр Келнер, мажоритарният акционер в PPF.

Любош Йетмар беше определен за главен изпълнителен директор на CME Bulgaria, като негова отговорност са операциите, стратегията и плановете за растеж в България.

Дидие Щосел пое позицията главен изпълнителен директор на CME, отговорен за чешкия, румънския, словашкия и словенския пазари.

CME притежава телевизии в Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. CME излъчва 30 телевизионни канала – както безплатни, така и платени и с тях достига до 45 млн. зрители. PPF Group инвестира в няколко пазарни сегмента, сред които финансовите услуги, телекомуникациите, биотехнологиите, недвижимите имоти и машинното инженерство. Ръстът на PPF Group се дължи на развитието на традиционни и нови индустрии, на изграждането на модерна инфраструктура и на дигиталната икономика. PPF Group има присъствие от Европа до Северна Америка и в Азия. Групата притежава активи за близо 49 млрд. евро и има 135 000 служители по целия свят (към 31 декември 2019 г.).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!