Чешкият премиер Бохуслав Соботка се отказа да подава оставка. Той заяви, че ще се опита да отстрани финансовия министър Андрей Бабиш – влиятелен милиардер и негов главен съперник, съобщи „Ройтерс”.

В началото на седмица премиерът на Чехия съобщи, че се оттегля, заедно с правителството си, заради конфликт с Бабиш. Малко по-късно пак промени мнението си реши да си тръгне сам, без министрите си.

„В такава ситуация моята оставка няма смисъл. Финансовият министър, въвлечен в сериозни скандали, би останал в правителството“, отбеляза той, цитиран от агенцията, и добави, че Земан интерпретира Конституцията по невиждан до момента начин.

Напрежението между двамата нарасна през последните седмици. Соботка смята за неприемливо Бабиш да остава в политиката, който е заподозрян в данъчни измами. Финансовият министър обаче е лидер в социологическите проучвания и се радва на голяма подкрепа.

Говорител на президента междувременно съобщи, че ще е необходимо време, за да се обмисли предложението Бабиш да бъде уволнен.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук