Министерството на правосъдието на САЩ започна наказателно разследване за използването на софтуерен инструмент на „Юбер”, който помога на водачите му да избягват местните регулатори на транспорта.

„Юбер” призна, че софтуерът, известен като „Грейбол”, е помогнал да се идентифицират и заобикалят правителствени служители, които се опитват да попречат на развитието на марката в райони, където услугата все още не е одобрена. Сред тях са Портланд, Орегон. Системата помага за и анализ на лични данни за клиентите. Софтуерът се справя с недобросъвестни клиенти, които нарушават правилата й за предоставяне и ползване на услуги. Програмата събира информация както от самото приложение, така и от други източници – анализира адреси като проверява районите с административни сгради. Освен това се анализира и начинът, по който приложението се използва от потребителите, намиращи се в района. Ако човек често отваря приложението, той се етикетира като вероятно свързан с властите. Проверяват се и дали кредитната карта е издадена на държавен служител. В резултат, ако потенциалният клиент е идентифициран като свързан с властите, приложението му казва, че в момента няма свободни коли или го прехвърля към фалшив екран.

Компанията забрани използването на „Грейбол” за тази цел малко след като „Ню Йорк Таймс” разкри съществуването му през март, заявявайки, че програмата е създадена, за да проверява молбите, за да предотврати измами и да предпази шофьорите. За секретния софтуер печатнто издание е научило от четирима бивши и настоящи служители на компанията, пожелали анонимност.

Наказателното разследване може да се превърне в сериозен проблем пред компанията, която вече се бори с редица бизнес и правни проблеми. Говорителят на „Юбер” и министерството на правосъдието отказаха да коментират темата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук