Така ме мързи, че не ми се и мърка. Снимка: pixabay

Мързелът е начин да си починеш, преди да си се изморил. Авторът на тази умна максима е неизвестен, може би защото го е домързяло да си напише името.

На 10 август отбелязваме Международния ден на мързела, припомня ни иначе трудолюбивото БНР. Той се празнува в много държави по света от повече от 100 години. В България не е толкова популярен, защото ние сме си мързеливи всеки ден, освен когато трябва да се караме един с друг за нещо. Тогава прославеното българско трудолюбие надделява.

В този ред на мисли – докато се разправяме с пот на чело кой да е националният ни празник, дали да не сложим на масата и 10 август като опция? Идеален вариант, не мислите ли? Няма да има манифестации, демонстрации, кухи фрази в президентски речи, развяване на байраци, особено чуждестранни…

Просто ще си лежим и ще си празнуваме. От време на време (но много леко и без усилия) ще сменяме позата за излежаване.

Ето например как честват Деня на мързела в гр. Итагуи (Колумбия). Там на 10 август местните власти разхвърлят по улиците дюшеци и хамаци, за да могат уморените и стресирани хора да поспрат и да отдъхнат, дори да не са правили нищо.

Психолози обясняват мързела като състояние, в което човек е загубил мотивация и воля вследствие на депресия. Другият вариант е: да е изправен пред голям брой задължения и да не знае от кое да подхване.

Някои специалисти определят мързела като естествена реакция на организма, когато той има нужда от почивка. Ние обаче познаваме експерти по мързел, които отхвърлят с презрение тази концепция – според тях организмът и без това е достатъчно отруден от ядене, пиене и от обработка на съответните храни и течности, наречено метаболизъм.

Да не забравяме, че един от първите закони на мързелуващите гласи: човек се ражда уморен и живее, за да си почива. Този закон обаче е в лек дисонанс с българския начин на курортна почивка. Докато си почива на моренцето, обикаляйки кръчми и таверни, масовият българин така се изморява, че се налага да се прибере и да тръгне на работа, за да си почине.

Ако погледнем от друг ъгъл обаче, мързелът нерядко е доста позитивно качество. Не може да е случайна българската пословица: „Накарай мързеливия на работа, за да те научи на акъл.“

Не виждаме каква друга мотивация може да е имал човекът, който си е направил усилието да измисли пералнята, миялната машина, ескалатора, автомобила, асансьора и още безброй такива изобретения, без които не можем да си представим живота днес.

Особено сме впечатлени от онзи хитрец, който е измислил машинката за смутита и плодови сокчета. Той е класик, наистина! Вместо да дъвчеш с адско усилие плодове и зеленчуци, за да си набавиш витамини, защо да не ги пиеш? Този изобретател може да бъде надминат само от човека, измислил витамините под формата на хапчета.

Само си представете: ако имаше смартфони по време на битката при Маратон през 490 г. пр. Хр., нито бегачът Фидипит щеше да умре от умора, доставяйки победната вест в Атина, нито щеше да бъде измислено това кошмарно състезание – да търчиш 42 километра в името на рекорда.

Понеже ни примързява да измисляме още поводи за издигане на 10 август като национален празник, накрая ще добавим само: честито и полека, не си давайте зор. И никога не оставяйте днешната работа за утре, ако може да я оставите за вдругиден.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук