среща

Премиерът Бойко Борисов посрещна в резиденцията Евксиноград колегите си от Гърция и Румъния – Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, и президентът на Сърбия Александър Вучич. Всички те взеха участие в Четиристранната среща на високо равнище.  Специален гост на формата бе израелският премиер Бенямин Нетаняху.

На форума четиримата балкански лидери и техният израелски колега обсъдиха енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти, както и дигиталната свързаност. Засегнати бяха въпроси за икономическото и търговско сътрудничество както на регионално, така и на европейско равнище. Важно място в разговорите бе отделено на въпросите на сигурността, как да се гарантира стабилността на Балканите и тяхното балансирано развитие.

Българският министър-председател бе домакин на събитието. Той благодари на колегите си за сериозния ангажимент към този превърнал се вече в традиционен формат, чието начало е било поставено отново във Варна през октомври 2017 г.

Според Борисов фактът, че това е втората среща за изминалите шест месеца, е доказателство за продуктивността на този формат, който допринася за задълбочаването на регионалното сътрудничество и за развитие на добросъседските отношения.

„Нашите четири страни споделят общи отговорности за укрепването на сигурността, икономическото развитие и свързаността на региона”, подчерта българският премиер пред колегите си преди началото на четиристранната среща.

Бойко Борисов изрази увереност, че разговорите ще продължат, така че в оптимални срокове да се реализират постигнатите договорености, с цел обезпечаване на свързаността, сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа.

Българските приоритети

„Приоритетът на българската външна политика е свързаността, конкурентноспособността и растежът на доходите“, заяви българският министър-председател Бойко Борисов на пресконференцията след срещата с трима балкански лидери и израелския премиер – Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел в рамките на ЕС – да повдигнем нивото на свързаност (енергийна, инфраструктурна, дигитална) и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното – считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, то ЕС ще стане по-силен.“

Борисов посочи, че четворката има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. По отношение на енергийната сигурност той заяви, че всички сме приели, че диверсификацията е от съществено значение:

„Не случайно ние кръстихме нашия газов хъб или газоразпределителен център „Балкан“, защото думата „Балкани“ е обобщаваща за всички. Това е добре за икономиките на тези страни, защото на практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще намалява цените, а няма да ги вдига.“

Румъния е фокусирана върху кохезионната политика

Министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила отбеляза, че днешната среща е „добър повод за продължението на диалога между нас, що се отнася до регионалното сътрудничество като изхождаме от общите интереси за осигуряване на стабилността в региона“. Според нея това са много важни цели в геополитическата ситуация.

Виорика Дънчила, Борисов
на снимката: премиерите на България и Румъния – Виорика Дънчила

„Уверих в ангажимента, който поема Румъния, по отношение на все по-голямата свързаност в района на Балканите, която да позволи един траен растеж в региона. В това отношение представих позицията на Румъния, която изразих и на срещата на високо равнище в Румъния. За Румъния кохезионната политика е и ще остане главната политика за инвестиции в ЕС, която ще допринесе значително за балансираното развитие на региона“, подчерта Виорика Дънчила.

Транспортни споразумения с Гърция

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изтъкна важността на тази четиристранна среща на върха и благодари за присъствието на израелския премиер Нетаняху.

Бойко Борисов, Алексис Ципрас
на снимката: премиерите на България и Гърция – Бойко Борисов и Алексис Ципрас

По думите на Ципрас ще се подпишат споразумение за изграждане на жп линия Бургас-Александруполис и изграждане на скоростен път от Александруполис до границата с България. Алексис Ципрас подчерта важността на енергийната сигурност на Балканите и изрази надеждата, че сътрудничеството в този формат ще продължи. С израелския премиер Бенямин Нетаняху е обсъдена и темата за източно средиземноморския тръбопровод East Med.

„Като започнахме преди година нашите усилия, нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили важни крачки напред“, заяви още Ципрас.

Той специално подчерта ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС за перспективата пред Западните Балкани. По думите му и Преспанското споразумение ще има ползи за развитието на ЮИЕ.

Енергийната сигурност и инфраструктурните проекти са приоритетите на Сърбия

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич също обърна внимание на енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които по думите му са от ключово значение за Балканите. Това ще бъдат и част от темите на следващата четиристранна среща на високо ниво през декември, която ще се проведе в Белград.

Бойко Борисов, Александър Вучич
на снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът Бойко Борисов

„Благодарни сме на България, Гърция, Румъния и на всички страни, които оказват подкрепа на Сърбия по европейския й път“, добави Вучич.

Израел – партньор в технологиите, енергетиката и сигурността

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта успехите на страната си в борбата с международния тероризъм.

“Работим за доброто на вашия народ като създаваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. Успели сме в много случаи да предотвратим терористични атаки и сме получили от вашите служби на всяка от вашите държави помощ, за което сме много благодарни. Не всички в нашите държави знаят за това, но аз искам да благодаря за това сътрудничество и да изразя намерението да продължим тази обща дейност да спасяваме животи”, каза той.

На снимката: министър-председателят Бойко Борисов и израелският премиер Бенямин Нетаняху

По време на форума израелският премиер е обсъдил как да повиши сътрудничеството си с балканските партньори. Според него има три неща в общия контекст, които са особено важни: първото е технологията, второто – енергетиката и третото е сигурността. В изказването си той се спря и на технологичната революция в света, която се наблюдава във всяка човешка дейност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!