Първан Симеонов, наесен
на снимката: Политологът Първан Симеонов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политическият анализатор Първан Симеонов коментира отказа на ДПС и БСП за пореден път да се регистрират в пленарна зала. Припомняме, че днес управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ и ОП не успя да осигури кворум, а отсъствието на опозицията от залата допринесе за това парламентарно заседание да няма.

Според Първан Симеонов двете опозиционни партии правят това с различна цел – БСП продължават да опитват да свалят правителството, но ДПС се опитват да направят ГЕРБ още по-зависими от себе си.

„Целта на ДПС според мен поне не е толкова да свали ГЕРБ, колкото да направи ГЕРБ още по-зависими от себе си. ДПС не държат на нови избори. Те държат на повече и повече представителство във властта. Това може да мине през някакво преформатиране в рамките на настоящия парламент. Може да мине през някакъв причудлив формат, в който ГЕРБ казват „хайде ще направим нещо”, някакво ново правителство с някакви ясни програми, цели, експертно. Във всеки случай ДПС по-зависими от себе си, което обикновено минава през това да махнат патриотите или поне част от тях.”

Симеонов коментира и корупционния скандал с Държавната агенция за българите в чужбина. По негови думи там са се сблъскали две лобита, които обаче той отказа да назове. Той предупреди, че може за България да настъпят големи външнополитически щети след разравянето на случая.

„Аз не се наемем да казвам кой е крив и кой е прав. Това е малко ченгеджийски разговор. Нашата работа на политически анализатори не е такава. Съмнявам се, че някога ще знаем цялата истина по този казус. Само зная, че в този случай България си самопричинява с тази шумотевица щета за собствения си национален интерес. Това че за вътрешнополитическа употреба правим едно или друго, дали ДПС удря Каракачанов и Симеонов, дали самата коалиция – Борисов и Цветанов – удрят Каракачанов и Симеонов, за да са малко по-послушни, това са второстепенни неща.”

Първан Симеонов бе категоричен, че страната ни трябва да намери начин да се справи със скандала, като същевременно защити външнополитическите си интереси.

Цялото интервю с Първан Симеонов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!