ваксинация ваксини доза бустерна доза

 

Резултатите показват, че Европа сега напредва с ваксинации след объркания старт през първото тримесечие, което беше лишено от дози поради недостиг на доставки от „АстраЗенека“. Към момента 25,1% от населението на ЕС от 446 милиона са получили поне една инжекция, според AФП, обобщила официалните здравни данни от всяка държава от ЕС.

 

„Ваксинацията набира скорост в целия ЕС: току-що преминахме 150 милиона ваксинации“, написа туит Урсула Фон дер Лайен. „Една четвърт от всички европейци са получили първата си доза. Ще имаме достатъчно дози за ваксиниране на 70% от пълнолетните в ЕС през юли.“

 

Събраните данни на AФП показват, че 112 милиона души в Европа са получили поне една инжекция. Общо са приложени над 153,8 милиона дози. Най-малко 41,9 милиона души са били напълно ваксинирани, което възлиза на 9,4 процента от населението. Засиленото темпо означава, че ЕС може да очаква да види 70 процента от своите 365 милиона пълнолетни имунизирани до края на юли.

Докато ЕС сега се придвижва напред с програмата си за ваксинация, той все още изостава от богатите страни, САЩ и Великобритания, в прилагането на инжекции. И трите сили инвестираха средства през миналата година, за да осигурят достъп до обещаващи ваксини. В САЩ 31,9 процента от населението си напълно ваксинирани. Във Великобритания този процент е 22,8. Най-висок е процентът на ваксинираните в Израел – 58,5%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!