Снимка: Уикимедия

Противно но това, което много хора си мислят, миналото, и особено най-старите периоди в историята на човека и на живота на Земята, не са толокова добре проучени и класифицирани, както изглежда в учебниците. Много неща, които уж „се знаят“, всъщност са най-привлекателните хипотези, но нищо повече. Учените продължават да си блъскат главите над множество странни находки, които, ако бъдат разбрани правилно, могат да хвърлят нова светлина както върху еволюцията на живота, така и върху историята на човечеството. Ето няколко от тях:

Чудовището Тъли

„Чудовището Тъли“ звучи като звезда от филми на ужаса, но всъщност това е името на странна вкаменелост, открита от аматьорът колекционер Франк Тъли през 1958 г. Находката прекара десетилетия като загадка на историята, тъй като учените не можаха да разберат какво е това животно докато през 2016 г. не излезе ново проучване.

Оказва се, че съществото на 307 милиона години е гръбначно животно и по-точно риба без челюст, подобна на минога. Това е завладяващо откритие, като се има предвид, че първоначално изследователите са смятали, че това може да е някакъв червей или охлюв.

Римски монети на невероятно място

Странна находка се появи в руините на замъка Кацурен в японската префектура Окинава. През 2016 г. гостуващ археолог разпозна четири медни римски монети с подобие на портрет на римския император Константин Велики от едната страна и изображение на войник от другата.

Снимка: Uruma Board of Education

Няма сигурност как са попаднали там монетите, но най-вероятно това е станало, след като са пътували през древни търговски пътища. Това е впечатляващ знак за обширните търговски мрежи, съществували дълбоко в миналото.

800 000-годишни отпечатъци от човек

Погледнете внимателно тази снимка и ще видите очертанията на крак. Отпечатъкът на плажа не е необичаен, с изключение на това, че този отпечатък е на възраст над 800 000 години. Изследователите откриха тези вдлъбнатини по плаж Норфолк в Англия през 2014 г. и ги обявиха за най-старите отпечатъци, намерени извън Африка.

Снимка: CNET, кадър

Усилията за цифрова реконструкция доведоха учените до заключението, че отпечатъците вероятно произхождат от семейство от поне пет различни възрастни хора и деца. Изследователите внимателно документираха отпечатъците, преди да бъдат изтрити от морето.

Чумата преди 20 милиона години

Бубонната чума пътува през плъхове и бълхи и опустошава Европа през 14 век. Учените разкриха повече за историята на Черната смърт, като разгледаха отблизо бълха, заклещена в кехлибар преди 20 милиона години. Изследователят на държавния университет в Орегон Джордж Пойнар-младши вярва, че бълхата може да съдържа чумни бактерии.

снимка: labmanager.com/Oregon State University

Може да не е възможно окончателно да се идентифицират бактериите като предшественик на чумата, но тя съответства на правилния размер, форма и характеристики.

„Чумата може да е играла по-голяма роля в миналото, отколкото сме си представяли“, каза Пойнар.

Докъде е стигнала Юстиниановата чума?

Чували сте за Черната смърт, но по-малко известната чума на Юстиниан отне милиони животи във Византийската империя, като започнала около 541 г. и продължила на приливи и отливи два века. И двете пандемии са причинени от организма Y. pestis.

През 2016 г. изследователите публикуваха резултатите от проучване на зъбите от германски скелети от 6-и век, което показва, че чумата на Юстиниан може да е покрила много по-широка територия, отколкото се смяташе досега.

Скелети от 6 век показаха докъде е стегала чумата /снимка:State Collection of Anthropology and Palaeoanatomy Munich/

„Нашето изследване потвърждава, че Юстиниановата чума е достигнала далеч отвъд исторически документирания засегнат регион и предоставя нови прозрения в еволюционната история на Yersinia pestis, илюстрирайки потенциала на древните геномни реконструкции, за да разшири нашето разбиране за еволюцията на патогените и за историческите събития,“ изследователят Михал – каза Фелдман.

Истинско шотландско морско чудовище

Чували сте за митичното чудовище от Лох Нес, но учените се интересуват повече от истинско историческо морско същество, популярно наречено чудовището Storr Lochs. Почти цял вкаменен скелет на чудовището Storr Lochs се появява на плаж на остров Скай през 1966 г., но сега изследователите правят нов поглед върху останките.

„Това е най-пълният скелет на морско влечуго от епохата на динозаврите, който някога е бил открит в Шотландия“ – отбелязва Единбургският университет.

Ихтиозавър с размерите на кит е обитавал моретата преди 205 милиона години /рисунка/

За разлика от Неси, ние знаем, че звярът на Storr Lochs е бил действителен динозавър, наречен ихтиозавър. Учените се надяват да научат повече за еволюцията на съществото, докато извършват първото задълбочено проучване на вкаменелостите.

Това, че скелетът е толкова стар, не само че не разочарова Неси-ентусиастите, а дори напротив. Те потриват ръце и казват: „Ето: където е текло, пак ще тече.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!