държавен бюджет

Още пари за най-бедните, антикризисни мерки и увеличение на пенсиите. Това са част от нещата, заложени в проектозакона за актуализация на бюджета, която трябва да влезе в сила от 1 юли тази година. Очаква се до края на тази седмица актуализацията да бъде внесена за разглеждане в Народното събрание.

Според предложенията до момента ще има повишаване на пенсиите от 1 юли и нова индексация от 1 октомври.  В актуализацията се предвижда увеличение на пенсиите с 10%, плюс COVID добавка от 60 лева, която става част от пенсиите. Така минималната пенсия става 467 лева. Предвидени са още увеличение на помощите за деца, както и отстъпки при покупката на гориво.

Беше анонсирано още, че новите текстове са съобразени с инфлация от 11,9% през годината. Освен пенсиите в бюджета се включват и редица други антикризисни мерки като нулево ДДС за хляба, намаляване на ДДС на парното, 25 стотинки отстъпка при зареждане на гориво, увеличаване на данъчните облекчения за родители с деца и др. Очаква се новите антикризисни мерки да увеличат разходната част на актуализирания бюджет с 2 млрд. лева. Всички мерки вижте тук.

Средногодишна инфлация от 11,6%

Средногодишната инфлация в края на годината ще достигна 11,6%. Причината е поскъпването на храните и неенергийните нехранителни стоки по линия на по-силни ефекти от суровините и енергоносителите. Очаква се повишението на цената на петрола да се забави през втората половина на годината.

Очаква се нарастването на общото равнище на потребителските цени също да започне да се забавя през втората половина на годината.

Цените на услугите ще се повишат с 9,8% в края на 2022 г., а неенергийните нехранителни стоки – със 7,1%. Енергийните стоки също ще допринесат положително, като повишението в цените на транспортните горива се очаква да се забави до 13,9% в края на годината, пише Инвестор.бг.

Лимитът на държавния дълг се увеличава

Стана ясно, че се увеличава и лимитът на нов държавен дълг, достигайки до 10,3 милиарда лева. Министърът на финансите Асен Василев още миналата седмица посочи, че лимитът ще бъде увеличен с още 3 милиарда лева, добавяйки се към настоящия лимит от 7,3 милиарда лева, като увеличението е предназначено за изплащане на стар дълг.

Същевременно икономическият растеж на България възлиза  на 2,9%, като се очаква това допълнително да намали безработицата, докато нарастването на доходите от труд остава високо.

Увеличение на данъчните приходи

Към края на годината се очаква данъчните приходи да достигнат 30,7 млрд. лв. или ръст с 12,3% спрямо отчета за миналата година. По-високият размер на прогнозата за приходите от ДДС за 2022 г. спрямо първоначалните разчети към бюджета за 2022 г. се дължи на повишеното потребление и по-високите приходи от ДДС от внос.

Реакции на коалиционните партньори

От „Демократична България“ настояваха конкретни реформи да минат през актуализацията, но по всичко личи на този етап реформите ще останат на заден план.

Вчера „Има такъв народ“ – в лицето на Любомир Каримански, се оплакаха, че исканията на партията на Трифонов относно бюджета не са били приети. „Почти нито една идея на ИТН не е реализирана в актуализацията на бюджета“, посочи той.

Утре предстои бюджетът да бъде обсъден на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след това окончателно да бъде одобрен от Министерския съвет и до края на седмицата да влезе в Народното събрание, където да бъде обсъден и гласуван от депутатите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук