катастрофа линейка
Снимката е илюстративна

Сериозен ръст на пациентите отчитат в Отделението по хирургия в горнооряховската болница. От лечебното заведение уточняват, че натоварването е било особено осезаемо през втория месец на тази година, съобщи „Фокус“.

„Изпращат ги за прегледи личните лекари или колеги, които работят в доболничната помощ“, обяснява началникът на отделението д-р Пламен Маринов.

След консултации с хирурзите, се назначава консервативно лечение или се насрочва оперативно такова. Понякога обаче се действа в спешен порядък, както преди две седмици, когато в отделението постъпва 62-годишна жена от Горна Оряховица, два пъти връщана от Спешна помощ, с болки в корема и повръщане. След обстоен преглед и изследвания на скенер, е установено, че жената е с пълно запушване на дебелото черво и трябва веднага да бъде оперирана.

Екип в състав д-р Пламен Маринов, д-р Мирена Коцева, д-р Стоян Владински и медицинските сестри Венета Москова и Тинка Атанасова по спешност оперират пациентката. „В дясната част на дебелото черво се откри тумор с големината на яйце, сраснат за мускулатурата на гърба и обхващащ десния уретер.

Оперативно бе наложително да се освободи бъбречния канал и срастванията от мускулатурата и туморът да се изреже до здрава тъкан“, коментира сложността на интервенцията д-р Маринов.

Операцията е продължила повече от три часа, като след това пациентката е прекарала под наблюдение една седмица в отделението. Изписана е добре и в стабилно състояние. „Благоприятното в този случай е, че след получаването на резултатите от хистологичното изследване, става ясно, че туморът е изрязан до здрава тъкан и не са установени разсейки“, допълва още д-р Маринов.

„Много сме благодарни на целия екип и специално на д-р Маринов за това, че спаси майка!“, сподели дъщерята на оперираната жена Иваничка.

За първите два месеца на тази година най-масови в Отделението по хирургия са били средните операции – на хернии, апендицити и частични ампутации при установени гангрени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук