9 години след катастрофата във Фукушима, която, ако не беше овладяна, щеше да се превърне от локална в глобална, като че ли позабравихме напрегнатото очакване на хода на събитията от онези дин и продължаваме да се стряскаме повече при спомене за много по-ранната трагедия в Чернобил. Макар и не чак толкава мащабна, обаче, аварията в атомната централа във Фукушима имаше достатъчно силен ефект, за да напомни болезнено на човечеството какво може да се случи, ако нещата излязат извън контрол в голям мащаб.

Днес разрушенията на площадката на централата са стриктно почистени от дисциплинираните японци и там не може да се видят мрачните руини или изоставено селище като Припят. Само че години след трагедията, взела хиляди човешки животи, страшният спомен се поддържа от появата на най-различни ужасяващи форми на живот, животински и растителен, изкривени генетично от влиянието на радиацията, също както беше и при чернобилския кошмар 25 години по-рано. Някои същества дори не могат да бъдат идентифицирани от учените.

Ето и снимки на мутанти, появили се в годините след бедствието. Хората, които не издържат на тежки гледки, по-добре да на продължават надолу.

Зайчето без уши е първият мутант, открит след бедствието

Котка с две лица, появила се около 5 години след аварията
Агне, родено с допланителен комплект крайници. Подобни случаи имаше и след Чернобил
Крава с две глави, неразделени напълно една от друга
Това е пеперуда, почти неузнаваема под влиянието на радиацията
Освен мутациите на органите, след катастрофата много морски и сухоземни животни станаха жертва на ужасяващи форми на рак

Скелет на напълно непознато за науката същество, намерен след аварията
Мутирали жаби вследствие на замърсената с радиация вода

Растенията също не са били пожалени от деформиращото въздействие на радиацията, изпусната при инцидента, макар че нейното количество е било около 10 пъти по-малко, отколкото при Чернобил.

Има ли мутирали хора вследствие на инцидента? Разбира се, но едва ли бихте искали да видите тези снимки. Единственото, което трябва да се каже за това е, че ужасите на Фукушима са доста сходни с последствията от атомната бомбардировка на Хирошима.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!