Начало Най-четеното през седмицата Чужди медии повдигнаха въпроса: Може ли да се вярва на българската армия?

Чужди медии повдигнаха въпроса: Може ли да се вярва на българската армия?

На снимката: F-35

Може ли да се вярва на българската армия? Tози въпрос беше поставен на дневен ред на фона на войната между Русия и Украйна, от нидерландски медии. Той става особено обезпокоителен в съчетание с хроничните проблеми на армията ни. Поводът е информацията, че нидерландски пилот, намиращ се в България, е получил оферта да сподели информация за F-35.

Нидерландски вестник: Пилот получил оферта в България да сподели за F-35

Нидерландски пилот на F-35 в България вече е получил предложение да сподели информация за изтребителите. Това твърди нидерландският сайт „Нов вестник Ротердам“ в репортаж за мисията на изтребителите в България.

Материалът цитира изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия ген.-лейт. Денис Лаут, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони, „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“. А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности.

Информацията не е потвърдена от друг източник. Няма официална информация за подобно разследване на българските служби. В статията се разказва за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия, за последните дебати около руския посланик у нас, условието на БСП за напускане на коалицията при военна помощ за Украйна. Акцентира се върху липсата на ясно дефиниране на Русия като агресор в Украйна дори и в речта на българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов от миналия четвъртък, когато започна съвместна мисия с българските ВВС.

Военното ни министерство проверява имало ли е теч на „чувствителна“ информация

Министерството на отбраната излязоха с официална позиция, в която заявиха, че страната ни е надежден съюзник в НАТО.

„Ние не можем да допуснем да бъде хвърляна сянка на съмнение върху нашата способност да поддържаме доверени съюзнически отношения. При нито една съюзническа мисия в България не е имало сигнал за подобни нарушения. Въпреки това компетентните органи извършват необходимата проверка. България може да гарантира своята сигурност само в рамките на НАТО. Благодарни сме на всички наши съюзници, които оказват подкрепа в гарантирането на сигурността на страната и на българските граждани“, пишат от военното ни министерство.

F-35 са самолети от последно поколение и 4 от тях остават в България до края на май, за да засилят охраната на източния фланг на НАТО. Според решението на правителството ни – броят им може да стигне до 8.

Припомняме, че скоро стана ясно, че САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16. Според изданието Евроактив, като се позовава на мнението на двама бивши български министри на отбраната, това е защото американската страна се страхува от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Този факт в съчетание с информацията за нидерландския пилот, е силно обезпокоителен сигнал за степента на доверие към армията ни. Тенденция, която трябва бързо да се бъде туширана.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПИ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ НА НАТО С 42 БРОЯ ИЗТРЕБИТЕЛИ F-16 BLOCK 70 С РИСУНКИ НА МАЛЧУГАНИТЕ, ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ „СЛАВЕЙЧЕ“ И „ВЕСЕЛУШКО“ ОТ КАСПИЧАН И ТУТРАКАН, КОИТО СА ГИ ПРЕКУПИРАЛИ И ОЦВЕТИЛИ ОТ ДОКУМЕНТИТЕ, ЛЮБЕЗНО ПРЕДОСТАВЕНИ ИМ ОТ ПОЖАРНИКАРа агент „БУДА“-ла ☭…… МУ-ХА-ХА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук