Пътни строители протестират пред парламента
Снимката е архивна

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление подкрепи предложението, внесено от председателя Настанимир Ананиев от ПП и депутати, според което АПИ трябва да изплати на пътните фирми 50% от средствата за извършените дейности за ремонти и поддръжка.

Предложението беше гласувано с 9 гласа „за“, 4 „против“, а 3-ма депутати бяха „въздържали се“. Предвижда се останалите 50 на сто от всички финансови задължения на Агенция „Пътна инфраструктура“, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизане в сила на това решение, да се извършват след решение на Народното събрание, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности, и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Основните противници на решението да не се изпрали цялата сума бяха „Възраждане“, които дори заподозряха корупционна схема, както и ИТН, БСП и ГЕРБ.

„Продължаваме промяната“: Вече ще има контрол

От своя страна вносителите от ПП увериха, че контрол оттук нататък ще има, а решението било балансирано, защото щяло да покаже и нарушенията.

Именно това е и разликата с предишните управляващи, при които бяха разкрити фрапиращи схеми за източване на средства именно в пътното строителство. Точно по време на управлението на Бойко Борисов бяха заложени и най-големите „капани“. Именно те са и причината за покачване на напрежението сега. Особено фрапиращ беше случаят с източените милиони от строежа на АМ „Хемус”, магистралата, която се строи повече от 30 години, и някак все не може да бъде завършена. Разследване на МВР ни показа защо.

Именно предишните управляващи станаха известни с финалния резултат с ниско качество и „ремонт на ремонта”, който често е за сметка на държавата, тъй като гаранционните периоди са твърде кратки или пък до гаранция изобщо не се прибягва.

Нееднократно имаше сигнали, че пари на данъкоплатците са били плащани авансово за непостроени участъци, от които след това една голяма част е била прибирана от неизвестно кого. Явно обаче въпреки липсващите пари тогава, всички страни са били удовлетворени, тъй като протести нямаше. Друг порок на системата беше, че в продължение на години съществуваха порочните практики с инхаус процедурите като в договорите се залагаше една цена, а впоследствие се представяше друга – 2-3 пъти по-висока, като разликата се изплащаше от излишъците в бюджета в края на годината.

Работниците наистина трябва да си получат парите, но въпросът е защо не държат сметка на мениджърите си, които през годините авансово са получавали милиони, а сега се оплакват, че парите са спрели. Именно това се оказва и основната цел на „Продължаваме промяната“ – да спрат тези порочни практики, подхранвани с години, за което трябва да бъдат подкрепени. 

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук