мляко, хляб

Да се намали ДДС за хляб, плодове и зеленчуци родно производство, както и за облагане на свръхпечалбата от производството и търговията с електрическа енергия електроенергоята. Това предлагат от „Продължаваме промяната“, съобщава БНР. 

Асен Василев: Това не е рентабилно

Намаляването на ДДС на някои стоки като хляб, плодове и зеленчуци и горива, с каквото предложение излязоха представители на управляващата партия „Продължаваме промяната“, е по-скоро нецелесъобразно и не води до реално намаляване на цените за крайните потребители. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред журналисти.

Според него всичко трябва да бъде пресметнато конкретно и да се излезе с антикризисен пакет, който не е на парче и точно там, където в момента очакваме най-много инфлационен натиск.

В енергийната сфера до голяма степен беше овладян. България има най-евтиния бензин на колонка, имаме също така цена на електроенергията, която е същата като 1 юли миналата година – това никъде в ЕС го няма.

По думите му при цените на газа за е имало доста големи компенсации, за небитовите потребители на ток – също.

Най-големият инфлационен натиск идва по хранителната верига и продоволствието и там трябва да се насочат мерките. В по-дългосрочна перспектива по-голям инфлационен натиск ще дойде по линията на металите, прогнозира финансовият министър.

Вицепремиерът уточни, че кабинетът няма да иска промяна на плоския данък у нас и увери, че въпреки инфлацията, няма амбицията да се променя бюджетното салдо, поне на този етап.

По думите му трябват още 1-2 седмици, за да може да се изготви подобен пакет, но някои неща трябва да се съобразят с общоевропейски регулации, като например акцизите на горивата – България е на минимално определения праг.

Той акцентира, че фискалният резерв до вчера е бил 8,2 милиарда, така че „пари има“. Обясни, че е имало имаше временен спад, когато изплатихме 2,7 млрд. външна емисия дълг, но след това данъчните постъпления са го напълнили.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук