световните медии, световният печат

Немскоезични медии не крият опасенията си, че България може да се окаже с прокремълско правителство след 2 октомври. Те коментират корупцията в България, позициите на Радев и Петков, както и опасността от нестабилност.

Германският „Ди Велт“ обръща основно внимание на корупцията в България, публикувайки интервю със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. То е посветено главно на въпроса за разкритите злоупотреби в граничния контрол край Капитан Андреево. В един от своите въпроси изданието отбелязва критично, че корупционните структури в България явно са се развили твърде необезпокоявано по време на дългото управление на Бойко Борисов.

Запитан дали споделя мнението на бившия премиер Кирил Петков, че българската прокуратура не е независима, Демерджиев казва следното:

„Ако погледнем назад, това изказване на Петков е било правилно. Но днес се намираме в друга ситуация. Отстраняването на специализираната прокуратура и на специализирания съд премахнаха монопола на главния прокурор над следствието. Сътрудничеството с местната полиция вече е много по-тясно и не се покриват престъпления.“

Прокремълска коалиция в България?

Що се отнася до руското влияние в България и построения по времето на Бойко Борисов газопровод „Балкански поток“, Демерджиев заявява: „Едно е ясно: този газопровод не е в интерес на България“.

Австрийският „Дер Щандарт“ също изразява опасения от възможна прокремълска коалиция в България. Авторката Аделхайд Вьолфл припомня, че през април „Газпром“ е спрял синьото гориво за България, но въпреки това служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, „все повече се обръща към Кремъл“. Тя информира и за протестите в България, които се провеждат под хаштага GazWithMe.

„Не само от гледна точка на енергийната политика България е от ключово значение за ЕС. Ако позициите на проруските сили в България се засилят, това може да промени и цялата политика на европейски санкции срещу Русия“, коментира изданието.

„Дер Щандарт“ отбелязва и това, че газопроводът „Турски поток“ е бил истински „подарък за Кремъл“ и допълва, че проруският блок получава подкрепата на президента Румен Радев, „който се противопоставя на санкциите срещу Кремъл и де факто управлява като министър-председател чрез често назначаваните от него служебни правителства“.

Вестникът коментира и предупрежденията на бившия премиер Кирил Петков. Евентуална коалиция между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ би била изцяло „проруска, крайно дясна и корумпирана. Това би било нещо като правителство от ада“, предупреждава Петков.

Предстояща дълга политическа нестабилност

И австрийският „Винер Цайтунг“ посвещава материал на предстоящия в България вот в неделя. Той се спира на политическата, газовата и инфлационната кризи, оказващи влияние върху страната. Според изданието България традиционно е смятана за „по-скоро приятелски настроена към Русия и досега не е оказала военна подкрепа на Украйна“, но въпреки това много политици напоследък са се дистанцирали от Москва.

Вестникът цитира прогнозата на политолога Страхил Делийски, според когото страната се намира едва в началото на дълга фаза на политическа нестабилност. „Мнозинството от другите политически наблюдатели също са съгласни, че следващите избори в България могат да се проведат след само няколко месеца“, завършва своя репортаж „Винер Цайтунг“.

Текстът е публикуван в „Дойче Веле“, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още за България в международния новинарски поток – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук