Корнелия Нинова
На снимката: Корнелия Нинова

От публикация на лидерката на БСП Корнелия Нинова във фейсбук стана ясно, че партията няма да подкрепи резолюция на Партията на европейските социалисти (ПЕС), която ще бъде приета на предстоящия ѝ конгрес в Берлин на 13 октомври.

Според публикацията председателката на българската левица Корнелия Нинова, е изпратила писмо до ПЕС, в което изразява недоволството си от трите точки в подготвяната резолюция, които са насочени срещу Русия, и в подкрепа на т.нар. Истанбулска конвенция.

Откакто започна предизборната кампания, представителите на БСП наблягат силно на своята позиция. Както в срещите си със симпатизанти, така и в медийните си участия от формацията повтарят, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат премахнати. Същата теза е в основата на писмото на лидерката им до ПЕС.

Ето какво написа тя:

Изпратих писмо до ПЕС: Не козируваме на чужди решения. Взимаме ги сами според българския интерес

Има дълбоки причини срещу БСП години на ред да се организира манипулативна и черна кампания. Ние сме непослушната и неудобната партия. Не се подчиняваме и не козируваме на чужди решения. Взимаме ги сами и само по волята на нашите членове и симпатизанти, отчитайки българския интерес и традиции.

На 13.10 ще се проведе Конгрес на Партията на европейските социалисти в Берлин.

Получихме Резолюцията, която ще се гласува и приеме там. В нея се декларира:

1. Изпълнение на Истанбулската конвенция.
2. Военна помощ за Украйна.
3. Подкрепа на строги санкции срещу Русия.

Днес изпращам писмена позиция на БСП против трите точки по силата на решения на колективните органи на партията и Конституционния съд на Р. България.
Ние ценим и вярваме в европейското настояще и бъдеще на България. Но ние сме българска партия и отстояваме на първо място българския интерес в общите европейски решения.

1. Изпращане на военна помощ за Украйна ни прави пряк участник във войната. Ние сме против това.
2. Санкциите срещу Русия вредят повече на Европа и на България, отколкото на тези, към които са насочени.
3. Осъждаме остро домашното насилие и с всички средства ще се борим срещу него.

Не бива да допускаме език на омразата и агресия срещу хората с различна сексуална ориентация, но никога няма да приемем, че нашите деца могат да бъдат нещо трето освен момиче и момче. Няма да приемем проникването на тази идеология в учебниците и пропагандата и сред децата ни.

Искаме да сме бащи и майки, а не родител 1 и родител 2.

Никакъв натиск, никаква очерняща кампания, никакви внушения, че БСП губи идейния си облик на лява партия и никакви опити за вътрешнопартийни преврати няма да променят решението ни по този въпрос.

Защото това е решението на българските социалисти и на повечето български граждани.

Партиите съществуват, за да изразяват тяхното мнение, а не да се подчиняват на чуждото.

Припомняме, че страната ни е единствената на Балканите, която не е приела Истанбулската конвенция – международен пакет от мерки за борба с домашното насилие, срещу който БСП води дългогодишна война. Това се превърна в срамно петно, което изпъква на фона на ширещата се агресия над жени у нас.

Според европейските ни партньори и сред евродепутатите в ЕП, България допълнително насърчава и възпитава чувство за безнаказаност у извършители на престъпления, основани на пола. За съжаление последните промени в Наказателния кодекс, които въведоха по-строги наказания за насилие, основано на пола, се оказаха недостатъчни за решаване на проблема, а имиджът на страната ни като модерен, надежден и демократичен партньор се срива.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук