Владимир Путин и четиримата проруски ръководители на анексираните територии. Снимка: АП
Владимир Путин и четиримата проруски ръководители на анексираните територии. Снимка: БТА

Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги, заяви руският президент Владимир Путин на официална церемония за подписване на договорите за приемането на четирите украински области в състава на Русия. В церемонията в Кремъл участват назначените от Москва ръководители на тези области, предаде ТАСС.

Под документите си подписите сложиха и ръководителят на ДНР Денис Пушилин, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник, ръководителят на Запорожка област Евгений Балицки, както и ръководителят на Херсонска област Владимир Салдо. Всички те са назначени от Кремъл. След това в Кремъл прозвуча химнът на Русия, а Путин и четиримата ръководители направиха общо ръкостискане.

„Милиони хора направиха своя еднозначен избор по време на референдума“, заяви в началото на речта си руският държавен глава. И направи историческа ретроспекция, в която подчерта, че „много поколения руснаци са се борили за тези земи“.

Президентът каза в началото, че на референдумите „хората направиха еднозначен избор“ и, че ще бъдат подписани договори за приемане на четирите нови територии в състава на Руската федерация.

Путин изтъкна, че изборът на хората от новите територии „е тяхно неотменно право, закрепено в устава на ООН“. Путин призова Украйна незабавно да прекрати бойните действия и да се върне на масата на преговорите. Той каза, че Киев трябва да се отнася с „уважение към избора на хората в Донбас и освободените територии“ и че това е единственият път към мира.

Президентът каза, че Русия ще защитава своята земя с всички сили и средства, с които разполага. „Ще направим всичко, за да осигурим безопасен живот на нашите хора. Това е великата освободителна мисия на нашия народ“, увери той.

„Нашите сънародници, нашите братя и сестри в Украйна – родна част на нашия обединен народ – видяха с очите си какво готвят на цялото човечество управляващите кръгове на така наречения Запад. Тук те по същество просто свалиха маските си, показаха истинската си същност“, каза президентът.

„Западът се надяваше, че Русия ще се разпадне през 90-те години на миналия век, не му дава мира съществуването на такава държава“, подчерта Путин.

„Западът е готов да престъпи всичко, за да запази неоколониалната система, която му позволява да паразитира, всъщност да ограбва света за сметка на силата на долара и технологичния диктат, да събира истинска дан от човечеството“, каза президентът.

На края на церемонията по подписването на документите Владимир Путин и четиримата проруски ръководители на анексираните територии се хванаха за ръце и започнаха да скандират „Русия!“ заедно с цялата зала. „Един наистина исторически момент“, беше коментарът на руската телевизия „Россия 24“, отбелязва АФП.

От своя страна Украйна се зарече да продължи борбата. „Не обръщаме внимание на онези, за които е време да почнат да си пият хапчетата. Армията ни функционира, Украйна е обединена и ние продължаваме само напред“, коментира началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук