Путин, Тръмп
на снимката: президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин

Часове след финала на Световното първенство по футбол и след срещата на високо равнище на Тръмп с руския президент Владимир Путин във финландската столица Хелзинки, Хилири Клинтън триуфира. Защо? Защото се оказа права за бившия си съперник в президентската кампания.

В социалните мрежи тя написа: „Страхотно Световно първенство. Имам въпрос към Тръмп за срещата му с Путин: Вие знаете ли за кой отбор играете?”

Независимо дали Клинтън очакваше отговор на поста си в „Туитър”, тя все пак получи такъв. Президентът на САЩ ясно показа на света за кой отбор играе: Русия.

„Имам голямо доверие на моите разузнавателни служби, но ще Ви кажа, че президентът Путин беше много силен в отрицанието си днес”, каза на пресконференция след срещата Тръмп относно руската намеса в президентските избори през 2016г.

Няма как неговото послание да бъде по-красноречиво, а именно: вярвам на това, което Путин ми каза, въпреки разкритията на американските разузнавателни служби.

Тръмп разби американската разузнавателна общност още от първия ден на своето президентство. Той често нарича разследванията за руска намеса в изборите „лов на вещици” и публично се заяжда с ФБР.

Президентът продължава да се отнася пренебрежително към тях дори сега, когато се появи изчерпателният доклад на ЦРУ, ФБР, Агенцията за национална сигурност и Националната разузнавателна служба. Всички тези структури с „висока увереност” информират, че има намеса на Русия по време на президентската кампания през 2016г.

Може да изглежда, че постът на Клинтън в „Туитър” предсказа разочароващото поведение на Тръмп по време на срещата, но всъщност раболепното му държание вчера оправда друго изказване на Хилари Клинтън – че Доналд Тръмп е марионетка на Путин.

„Вие насърчавате шпионажа срещу нашия народ. Вие сте готов да минете на страната на Путин и да изпълнявате списъка му с желания: да разкъсате НАТО, да направите всичко, което той иска да направите”, каза тогава Клинтън.

И добави:

„Вие продължавате да му помагате, защото той има много ясен фаворит в това състезание.”

И тя беше права. Ясните анти-натовски изказвания на Тръмп са изцяло съобразени с настроенията на Русия спрямо Алианса.

А след това да състоя и срещата между двамата лидери, на която Тръмп не успя да защити САЩ от координираните руски кибератаки по време на президентската кампания през 2016г.

И това беше много смело негово действие, особено като се има предвид, че съвсем скоро (миналата седмица) Министерството на правосъдието на САЩ обвини 12 руски разузнавачи за намеса във вота. Тръмп отново доказа, че предсказанието на Клинтън е било вярно.

След брифинга вчера и Демократите, и Републиканците разкритикуваха изказванията на президента. Всички те се обединиха около тезата, че думите на държавния глава са предателство.

Членовете на двете партии се дистанцираха от коментарите на Тръмп и до голяма степен все още се опитват да се справят с шока от това, че американският президент открито се присъедини към един от основните противници на САЩ и застана на страната на Путин.

Всички можехме да предвидим това. Хилари Клинтън го направи. В „Туитър” тя написа: „Е, сега вече знаем”.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!