Дмитрий Песков
На снимката: Дмитрий Песков

В своя статия CNN вчера публикува информация, че, ЦРУ е изтеглил свой руски източник от Русия през 2017 г., опасявайки се, че президентът Доналд Тръмп може да го изложи на опасност. В неразкрита досега тайна мисия през 2017 г. САЩ успешно са измъкнали от Русия свой източник от най-високо ниво вътре в руското правителство, съобщиха служители на администрацията на Тръмп по директни сведения за CNN. Както Москва, така и Вашингтон отрекоха информацията като фалшива.

Лице, което е било пряко замесено в дискусиите, заяви, че отстраняването на руснака е предизвикано отчасти от опасенията, че президентът Доналд Тръмп и неговата администрация многократно неправилно са се отнасяли към класифицираните сведения и могат да допринесат за разкриването на скрития източник като шпионин.

Решението за извършване на изтегляне е станало скоро след среща през май 2017 г. в Овалния кабинет, на която Тръмп обсъдил високо квалифицирани сведения с руския външен министър Сергей Лавров и тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк. Информацията, свързана с ИДИЛ в Сирия, е била предоставена от Израел.

Американски служител заяви, че преди тайната операция е имало медийни спекулации за съществуването на такъв скрит източник и подобно отразяване или публични спекулации крие рискове за безопасността на всеки, за който чуждото правителство подозира, че е участник.

Попитана за коментар, Британи Брамел, директор на ЦРУ по обществените въпроси, каза за CNN:

„Статията на CNN, че Централната разузнавателна агенция взема решения за живот или смърт, основаващи се на нещо различно от обективен анализ и събиране на записи, е просто невярно. Спекулациите, че действията на президента спрямо най-чувствителното национално разузнаване – до което той има достъп всеки ден – са довели до предполагаема операция по ексфилтрация, са неправилни.“

Говорителят на държавния секретар Майк Помпео отказа коментар. Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че „данните, докладвани на CNN са не само неправилни, но имат потенциал да изложат животи на опасност“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че не знае за този източник

Русия излезе днес с официално изявление по въпроса, назовавайки името на въпросния източник, информира „Спутник“.

„Бившият руски служител Олег Смоленков, който беше наречен от медията „къртица“ на САЩ в Кремъл, никога не е работил за президентската администрация“, каза пред журналисти прессекретарят на кабинета на президента на Руската федерация Елена Крилова.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на пресконференция, че бившият руски служител Олег Смоленков, който в американските медии бе наречен шпионин на ЦРУ, е работил за президентската администрация. Той отбеляза, че Смоленков е бил уволнен преди много години и никога не е имал контакт с руския президент.

„Смоленков беше уволнен преди няколко години съгласно вътрешна директива. Той не е заемал високопоставени длъжности или така наречени президентски – като назначаване постове“, каза той.

Преди това CNN съобщи, че Централната разузнавателна агенция на САЩ (ЦРУ) е изтеглила един от агентите си, който според статията е шпионирал Кремъл през 2017 г. заради предполагаеми страхове за неговата безопасност.

„Всичките тези дискусии на американските медии за това кой спешно е изтеглил кого, от кого са го спасили и така нататък – това, знаете ли, е жанр, наречен Pulp Fiction – Криминално четиво“, каза Песков в отговор на съответния въпрос.

Според NBC „информаторът“ живее близо до Вашингтон под своето име и е защитен от правителството на САЩ. Каналът съобщава, че не разкрива името на „информатора“ от съображения за сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук