На 31 октомври, 29-годишен узбекистанец извърши първото терористично нападение в Манхатън, след като на 11 септември 2001г. два самолета, отвлечени от „Ал Кайда”, се врязаха в Световния Търговски център.

Нападателят, идентифициран като Сайфуло Саипов, е обвинен, че е наел пикап и го е използвал, за да се вреже във велосипедисти и пешеходци, в долен Манхатън, само на няколко пресечки от мястото, на което бяха кулите-близнаци. Осем души бяха убити.

Терористите, като тези, които ходят в училищата и избиват невинни деца, заимстват идеи от други атаки. Нито една тактика не се разпространява толкова бързо, колкото използването на камион за избиването на невинни хора по улиците.

Макар доскоро това да не беше практика сред терористите, вече е.

От 2014г. досега са извършени 15 атаки с превозни средства от джихадисти, включително и тази в Манхатън. Подобни нападения се оказват и особено смъртоносни – 142 души са загинали от 2014г. насам, включително и осемте от вторник.

Свидетели на последното нападение твърдят, че са чули терористът да крещи „Аллах е велик” – слоган, който джихадистите често използват, когато извършват нападение.

Обвиняваният за атаката – Саипов – е от Узбекистан. Дошъл е в САЩ през 2010г. Според източник от правоприлагащите органи, в близост до камиона е намерено писмо, в което терористът е написал, че извършва атаката в името на „Ислямска държава”.

От края на януари, администрацията на президента Доналд Тръмп предлага три различни варианта за забрана пътуването на граждани от общо 10 държави. Узбекистан е една от тях.

„ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА” ПРИЗОВАВА ЗА АТАКИ С ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Още през 2010г. „Ал Кайда” призова за атаки с превозни средства, но този тип нападения станаха популярни чак след призивите на „Ислямска държава” от преди 3 години.

Оказва се, че не само джихадисти използват коли – мъж с крайнодесни убеждения се вряза в протестиращи националисти в Шарлотсвил, Вирджиния, през август, убивайки една жена. Терористите в Палестина също използват автомобилите като средство за атака срещу израелтяните.

За терористите този тип атаки имат много предимства: не си купуват оръжие или химикали, с които да направят бомба, или не се налага да ходят на „тренировки”.

Подготовката за такава атака е много лесна и на практика няма как органите на реда да я предотвратят, защото коли под наем има навсякъде, а в големите градове винаги има много хора.

При атака от същия характер през август в Барселона загинаха 14 души, след като терорист се вряза с ван в пешеходната зона. Терористично нападение с автомобил имаше и на Лондон Бридж през юни (8 души загинаха), през април в Стокхолм – 5 жертви, Уестминстърския мост в Лондон – 5 жертви, коледния базар в Берлин през декември 2016г. – 12 жертви.

Най-смъртоносната атака от този тип беше в Ница, Франция, на 14 юли 2016г., когато терорист връхлетя с камион в тълпата, празнуваща Националния празник на Франция. При нападението загинаха 84 души.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ?

Един от начините да се противодейства на подобни нападения е да се ограничи достъпа на автомобили до централните градски части в големите градове в Европа и САЩ, по време на празници.

Полицията в Ню Йорк вече обяви подобна мярка за Деня на благодарността и ежегодния парад.

Тази рестрикция обаче нямаше да предотврати атаката от вторник, защото тогава просто едни хора се разхождаха в един обикновен ден.

Друг подход е властите да се опитат да накарат родните, връстниците и приятелите на потенциалния терорист да споделят, дори ако забележат най-малки признаци на радикализация.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!