Жените в ЕС взимат с 16,3% по-малки заплати от мъжете. Това показват данните на „Евростат” за 2015-та.

Явлението за неравенство при заплащането се наблюдава във всички държави членки на ЕС.

Най-голяма разлика между заплатите на мъжете и жените има в Естония – там нежният пол изкарва 26,9 на сто по-малко. Следва Чехия – 22,5%, Германия – 22,0%, Австрия – 21.7% и Великобритания – 20,8%.

В другата част на статистиката са Люксембург и Италия – разликата в заплатите между мъжете и жените в 5,5%, Румъния – 5,8%, Белгия – 6,5% и Полша – 7,7% .

Данните за България са под средните за ЕС – доходите на жените у нас са с 15,4% по-малки от тези на мъжете.

„Евростат” коментира, че тези показатели дават цялостна картина за неравенството между половете. От една страна, разликата  може да се обясни с индивидуалните характеристики на мъжете и жените – образование, опит и прочее. А от другата страна са секторните различия, тоест професионалната сегрегация – в различните сектори работят повече мъже, отколкото жени.

Разликата в доходите е свързана с редица културни, правни, социални и икономически фактори, които надхвърлят частния въпрос за равно заплащане за равен труд, коментира „Евростат”.

При сравнението на почасовото заплащане за всичките девет класове професии жените са получавали по-малко от мъжете в ЕС през 2014 година. Това се отнася за всички държави членки с много малко изключения. Най-голяма е разликата в почасовото заплащане при ръководителите – с 23% по-ниско при жените отколкото при мъжете. Най-малки са разликите при два от класовете професии с най-ниски заплати – помощен административен персонал и персонал, зает с услуги за населението, търговията и охраната (с 8% по-ниско заплащане при жените в сравнение с мъжете).

Оказва, че мъжете на ръководни позиции (67% в ЕС) са много повече от жените (33%). Техният дял не надвишава 50% в нито една от държавите членки, като най-голям е в Латвия (47%), Полша и Словения (по 41%), Литва, Унгария и Швеция (по 39%), а най-малък е в Люксембург (18%), Чешката република, Нидерландия и Гърция (по 25%).

В България ситуацията е същата– 62% от ръководителите са мъже, а само 38 на сто – жени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!