Хонг Конг е изправен пред огромна политическа криза, заради продължаващите вече 10 седмици масови демонстрации. Започналото като движение срещу неприемлив закон за екстрадиция, прерасна в нещо много по-голямо.

Само за два месеца протестите еволюираха от милионни митинги по улиците, до маскирани групи от демонстранти, нахлуващи в правителствените сгради и блокиращи летището в града.

Макар мнозинството от протестиращите да са миролюбиви, безсилието на органите на реда е видимо.

Демонстрантите настояват за повече демокрация и разследване на полицейското насилие по време на предходните протести. Милиарди хора в Хонг Конг призовават за ред. И с увеличението на вълненията, тонът на Пекин става все по-изострен.

Ето какво трябва да знаете за демонстрациите на острова:

КАКВА Е ПРЕДИСТОРИЯТА?

Хонг Конг е част от Китай, но си има собствена валута, собствена политическа система и културна идентичност. Много от жителите на града не се определят като китайци.

Това не е от вчера. В продължение на 150 години градът беше все още колония и територия на Обединеното кралство. През 1997г. британците го върнаха на Китай. Днес правната система в Хонг Конг все още отразява британския модел, ценящ прозрачността и справедливия процес.

Фактическата конституция на Хонг Конг отразява тази уникалност. Основният закон гарантира свободи, които не са достъпни за „континенталните” китайци, като право на протест, право на свободна преса и свобода на словото.

Един от принципите на основния закон е, че Хонг Конг има право да развива собствена демокрация, а предишните китайски управници обещаваха, че централното правителство в Пекин няма да се меси в това. Но през последните години Китай многократно интерпретира основния закон – сега той казва, че Китай има „пълна юрисдикция” над Хонг Конг.

Конституцията гласи, че Хонг Конг „защитава правата и свободите на гражданите”. Но много жителите казват, че континентален Китай започва лека-полека да нарушава тези права.

Жителите на острова възприемат това като заплаха за върховенството на закона, което пък доведе до конфронтациите, при които стотици протестиращи бяха арестувани.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ?

Летните протести в Хонг Конг са най-различни: масови, но мирни; стачки в различни професионални сектори; малки групи вандали, сблъскващи се с полицията.

Във вторник насилието на летището зададе нов боен тон. Демонстрациите започнаха още през юли, в резултат на уж отменения законопроект за екстрадиция, но от тогава исканията на хората се увеличиха – пълна демокрация и полицейска отчетност.

Демонстрантите обвиняват органите на реда в насилие и произвол. По време на сблъсъци с полицията преди дни, една жена беше ранена в окото. В понеделник, по време на протеста на летището, хората носеха превръзки на очите си в знак на солидарност.

На фронтовата линия, демонстрантите се сблъскаха с полицията и „мъже в бяло”, считани за поддръжници на правителството.

ЗАЩО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ЗАТВОРИХА ЛЕТИЩЕТО?

Много активисти смятат, че летището е сигурно протестно място, далеч от улиците, където сблъсъците между демонстранти и полиция станаха нещо обичайно. Но това се промени във вторник, когато органите на реда направиха първата си значителна поява на аеропорта.

Летището, което е едно от най-натоварените в Азия, се очертава като ключова протестна цел, тъй като антиправителствените демонстранти гледат да предадат своето послание директно на международната общност.

През уикенда на летището се появиха листовки на китайски, английски, френски, корейски, японски и други езици. Те бяха раздавани на пристигащите, обяснявайки причините за вълненията, според протестиращите, и исканията за опозиционно движение.

Появиха се и листовки със съвети за туристите, в случай, че попаднат в протест, какво да правят. В понеделник почти 200 полета бяха отменени от и до Хонг Конг. Повечето от тях бяха отменени и във вторник.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА ИКОНОМИКАТА НА ХОНГ КОНГ?

Хонг Конг е един от най-важните търговски партньори на Китай. Градът обаче е международен бизнес и финансов център, а икономиката вече показва признаци за влошаване.

Компаниите вече съобщават за „сериозни последици”, включително загуби, прекъснати вериги за доставки и липса на инвестиции.

Бизнесът в Хонг Конг, както международен, така и местен, също се сблъскват с натиска и обвиненията, че подкрепят протестиращите.

Големите фирми получиха нареждане да уволняват всички, които участват в протестите. Отменените полети са лоша новина за международния бизнес във финансовия хъб. Повече от 74 милиона пасажери пътуват от и до летището всяка година.

Аеропортът съставя 5% от БВП на Хонг Конг.

Експертите се притесняват, че сега пътуващите ще избягват острова.

КАКВО КАЗВА ПРАВИТЕЛСТВОТО?

И двете правителства – на Хонг Конг и на Китай – критикуват протестите. В съобщение, разпространено тази сутрин, полицията на острова осъди „радикалните и насилствени действия на протестиращите”. Говорителят на правителството описа случващото се като „дъното на цивилизацията”.

В Китай медиите отразяват протестиращите като „насилници и престъпници”. Властите на острова определят демонстрантите като „терористи” и предполагат, че те представляват реална заплаха за върховенството на закона.

Ескалиращата реторика предизвика опасения, че Китай може да обмисля намеса със сила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!