Съединените щати имат много опции да се справят с Венецуела, каза вицепрезидентът Майк Пенс в понеделник.

Но какви точно са тези опции? И защо тази държава е от значение за САЩ? Тези въпроси витаят във въздуха, защото миналата седмица президентът Доналд Тръмп обяви, че обмисля военни действия, за да се справи с кризата във Венецуела, където президентът Николас Мадуро бавно и постепенно унищожава демокрацията и икономиката, а в страната има недохранване.

Майк Пенс
на снимката: вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс

Анализаторите очакват скоро държавата да задлъжнее още повече, защото няма да успее да покрие дълговете си. Мнозина казват, че Венецуела е на ръба на провала.

Пенс казва, че думите на Тръмп са показали „решителност и че САЩ няма да стоят безучастни, докато съседна държава налага диктатурата”.

И това са думи на човек, който в предизборната си кампания твърдеше, че САЩ не могат повече да играят ролята на световна полиция.

Защо обаче сега той се интересува от Венецуела?

Петрол, пари и работа: Венецуела е третият най-голям износител на петрол за САЩ след Канада и Саудитска Арабия. Освен това контролира най-големите залежи от петрол в света. Въпреки че венецуелските танкери внасят петрол едва 10% от общия внос в САЩ, спирането им ще има вълнообразен ефект.

Това може да доведе до повишаване цените на горивата в САЩ и почти сигурно ще доведе до фалит на петролните рафинерии, които обработват суровия петрол в щати като Луизиана и Тексас. Оттам следва, че много хора ще останат без работа.

„Това е чувствителен въпрос за законодателите от тези щати”, каза Ерик Фарнсуърт, вицепрезидент на Американския съюз за свободна търговия.

РУСИЯ И ИРАН

Смущенията на петролния пазар със сигурност ще окажат влияние на американската икономика и бизнес, тъй като много компании от САЩ са инвестирали във Венецуела.

„Хората с директни инвестиции ще пострадат най-много”, смята Андреа Мурта, зам.-директор на Латиноамериканския център в Атлантическия съюз.

Лоши актьори: Мурта добави, че нестабилната Венецуела отваря вратата за лоши актьори, които не отговарят на американските интереси, включително Русия и Иран.

Двамата експерти твърдят, че Каракас вече служи като проводник за антиамерикански интереси, но ако страната изпадне в колапс, хаосът ще бъде пълен.

Директорът на ЦРУ Майк Помпей наскоро изрази загрижеността си пред „Фокс нюз”.

„Кубинците са там, руснаците са там, иранците и бойците на „Хизбула” са там”, каза в неделя Помпео.

„Има риск това да се превърне в нещо много, много лошо за Америка и затова трябва да вземем мерки.”

Регионални катаклизми: „Има дестабилизиращ ефект” заради диктаторския режим, който си личи особено много по границите с Колумбия и Бразилия. Нестабилността във Венецуела принуждава хората да бягат икономическите трудности.  Съседите й се опитват да се справят с миграционния наплив и социално-икономическите проблеми, които произтичат от него.

Това не само, че може да отслаби американските съюзници и търговските им партньори, но и ще пренасочи вниманието им от общите им интереси.

Анализаторите смятат, че вместо да се концентрират върху търговията и увеличаването на просперитета, ресурсите ще бъдат насочени към справяне на кризата с Венецуела.

Обратна инерция: От началото на 90-те години на миналия век, подходът на САЩ към Западното полукълбо се обосноваваше единствено на принципа, че демокрацията е единственият легитимен модел на управление.

Венецуела може да се превърне в единствената държава след края на Студената война, която ще се откаже от демокрацията, коментират анализатори.

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРЕАВИ САЩ?

Да изпрати морските пехотинци: Миналата седмица Доналд Тръмп каза, че „има много възможности за Венецуела”, сред които и военна намеса. Той добави, че Венецуела не е много далеч от САЩ, а хората там страдат и умират.

Нито един анализатор, от тези, с които CNN разговаря, не вижда във военната намеса нещо положително. Някои дори се изсмяха. Вицепрезидентът Пенс дори се опита да замаже положението, без да противоречи напълно на президента.

Междувременно, колумбийският президент Хуан Мануел Сантос каза, че военна намеса е „неприемлива”.

Санкции: Пенс каза, че „се обмислят нови икономически санкции срещу Венецуела”. Това обаче може да доведе до някои негативни последствия.

Досега САЩ са наложили санкции на физически лица, включително на Мадуро, но те биха могли да се прилагат и по-широко.

Най-труда би била пълната забрана за внос на петрол от Венецуела, защото това ще има негативни последствия върху американския трудов пазар и цените на горивата.

Петролът е основният източник на приходи в страната. Около 80% от венецуелците сега разчитат на социални помощи, за да могат да се хранят. Ако износът на петрол спре, то това ще има ефект върху обикновените хора.

ГЛАД И БЕДНОСТ

93% от домакинствата едва свързват двата края, показват последните социологически проучвания. Само двама от всеки 10 венецуелци са казали, че могат да живеят без държавни помощи.

Тръмп може да ограничи достъпа на Венецуела до американската финансова система, но това пък ще повлияе на „Уолстрийт”.

Анализаторите коментират, че много американски фирми са купили акции във венецуелски компании. Ето защо санкциите биха повлияли на способността на американските банки и финансовите мениджъри да купуват и продават венецуелски активи.

В края на юли, депутати от Демократическата партия призоваха държавния секретар Рекс Тилърсън каже, че САЩ прилага санкции срещу Венецуела от 2015-та, но това „не е не е променило нищо в политическата ситуация на страната”.

Вместо това, правителството ги използваше, за да поддържа националистическата неприязън към САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!