нови случаи в България

Учени от Белгия и Нидерландия направиха проучване на процеса на възстановяване на пациенти след COVID-19 и откриха признаци на хроницизиране на коронавируса. Резултатите са публикувани в Journal of Clinical Medicine.

Авторите на изследването са изследвали предимно пациенти с лека форма на COVID-19, които съставляват по-голямата част от всички пациенти. Те са следили състоянието на 1837 сравнително млади пациенти (средна възраст 45 години), които след амбулаторно лечение продължават да имат оплаквания за повече от три месеца. Оказа се, че почти половината от тях имат повишена нужда от грижи и всеки трети от тях започва да се нуждае от регулярна медицинска помощ.

От общата извадка 98% от пациентите продължават да са уморени, 90% имат мускулна слабост, 88% имат проблеми със съня и 87% изпитват различни болки. Мнозина се оплакали от спада в производителността на труда и нуждата от медицинска помощ. В същото време 86% от пациентите преди това не са имали здравословни проблеми, а сега само шест процента от общия брой на участниците в изследването се смятат за напълно възстановени, 64% оценяват състоянието си като „умерено“, а 30% го наричат лошо.

По време на периода на изследване, около половината от участниците са продължили да се нуждаят от грижи и 31% останаха зависими от лекарите три месеца след инфекцията. Отбелязва се, че това е приблизително същата пропорция, както при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност или хронична обструктивна белодробна болест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!