коронавирус

Забраните за пътуване са част от отговора на пандемията – особено с появата на нови варианти като Омикрон. СЗО разкритикува тази практика, но това не попречи на държавите да продължат да я прилагат.

Новината, че Южна Африка е идентифицирала и съобщила за нов „тревожен вариант“, беше посрещната с бърза реакция. Голяма част от света наложи ограничения за пътуващите от Южна Африка и няколко нейни съседни страни.

Правилата продължават да действат, въпреки че бързо стана ясно, че вариантът Омикрон вече се среща и на други места. Германия и други европейски страни съобщиха за първите случаи само няколко дни след съобщението от Южна Африка. Действителният брой на случаите вероятно е по-висок, особено в Германия, като се има предвид сравнително ниският брой тестове в страната.

„Правим всичко възможно, за да сведем до минимум навлизането на варианта“, заяви в изявление за „Дойче Веле“ Себастиан Гюлде, говорител на федералното министерство на здравеопазването на Германия.

Реакцията на Германия е част от призива на Европейската комисия към държавите – членки на ЕС, да въведат „аварийна спирачка“, за да „спечелим време, докато добием по-добра представа за варианта „Омикрон“, заяви пред „Дойче Веле” Лаура Берар, говорител на Европейската комисия.

Ефективни ли са забраните за пътуване?

Все още не е ясно доколко ефективни са ограниченията за пътуване, а и изследванията по темата са малко. Докато COVID-19 все още до голяма степен беше ограничен в Китай, проучване на Journal of Emergency Management относно разпространението на други болести, като SARS, Ebola и MERS, предполага, че „забраната за пътуване може да забави пристигането на инфекциозно заболяване в дадена страна с дни или седмици. Въпреки това има много малко доказателства, които да сочат, че забраната за пътуване елиминира риска от преминаване на болестта през границите в дългосрочен план“, заяви Никол Ерет, автор на проучването от Вашингтонския университет.

По-скорошно и по-глобално проучване, публикувано в списание Communications Physics, установи, че повече от 63 % от ограниченията за пътуване са неефективни, главно защото са били некоординирани или „не са били въведени в оптимално време и на оптимални места“.

Докато плюсовете на забраните за пътуване може би все още са неясни, то минусите стават все по-ясни.

„Неефективните ограничения за пътуване създадоха значително и ненужно отслабване на международния пътникопоток, което в крайна сметка нанесе вреда на световната икономика и социалната стабилност“, заключава проучването на Communications Physics.

По данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие през 2020 г. световният туризъм е загубил близо 2,4 трилиона долара (2,13 трилиона евро). Подобна сума може да бъде изтрита от сметките и за 2021 г., като държавите с по-ниски доходи ще се справят още по-зле.

Отчасти това е причината Световната здравна организация (СЗО) редовно да предупреждава срещу мащабни ограничения на пътуванията, които могат да се разглеждат като „наказание“ за страните, които са спазвали глобалните здравни протоколи, като са съобщавали за нови варианти на коронавируса.

„Ограниченията на пътуванията могат да играят роля при леко намаляване на разпространението на COVID-19, но представляват тежко бреме за живота и поминъка на хората. Ако бъдат въведени ограничения, те не трябва да бъдат ненужно инвазивни или натрапчиви и трябва да бъдат научно обосновани“, се казва в едно от изявленията на СЗО.

„Въвеждането на забрани за пътуване, които са насочени срещу Африка, атакуват глобалната солидарност. COVID-19 постоянно се възползва от нашите разделения“, се казва в изявлението на Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Правителството на ЮАР, което нарече ограниченията „прибързана“ реакция, в събота призова държавите да преосмислят забраните си. „Нови варианти бяха открити и в други държави. Заслужава да се отбележи, че реакцията към тези страни е различна от тази към Южна Африка“, се казва в изявлението.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се съгласи с това в началото на тази седмица:

„Африканският народ не може да бъде обвиняван за неморално ниското ниво на ваксинации в Африка – и не трябва да бъде наказван за това, че е идентифицирал и споделил със света важна научна и здравна информация“.

Междувременно защитниците на справедливото разпределение на ваксините критикуват богатите държави, че не изпълняват обещанията си да снабдяват по-бедните с необходимите им дози. Това може да се отрази негативно, защото неваксинираното население дава възможност на вируса да циркулира и да мутира опасно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!