Обикновена настинка като средство срещу COVID-19

Великобритания свиква в понеделник спешна среща на министрите на здравеопазването от Г-7 за обсъждане на варианта Омикрон на Covid-19, след като на Острова бе регистриран трети заразен с него човек.

В качеството си в момента на председател на Г-7 Великобритания реши да свика тази среща, тъй като първоначалните сведения за новия вариант показват, че той се разпространява много бързо и има вероятност сегашните ваксини да са по-малко ефективни срещу него.

Последният заразен, който вече не е в страната, е посетил места в Лондон, включително Уестминстър. От Британската агенция за здравна безопасност активно правят тестове на жители по местата, където се предполага, че може да има заразени. Междувременно бяха направени някои уточнения към допълнителните мерки, свързани с предпазването от Омикрон.

Всички пристигащи във Великобритания от 4 часа сутринта във вторник местно време ще трябва да си правят PCR тест на втория ден или по-рано и трябва да се самоизолират докато не получат отрицателен резултат. Тестовете трябва да бъдат поръчвани от частни компании. Безплатните тестове на Националното здравеопазване няма да се смятат за валидни конкретно за тази цел.

Също от вторник се завръща задължителното носене на маски в магазините, банките, пощите, фризьорските салони и обществени транспорт. Нов момент обаче, е завръщането на маските при учениците в средното образование.

Президентът на ЮАР осъди затварянето на границите заради Омикрон

По-рано президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоса призова международната общност да отмени забраните за пътувания от страната му. Десетки държави затвориха границите си за Южна Африка, където бе открит вариантът Омикрон.

Според Рамафоса решението за изолиране на страната му е научно неоправдано и дискриминационно.

Появата на Омикрон ни показва още веднъж, че неравенство в разпределянето на ваксините не бива да се допуска. Забраната за пътувания няма да помогне. Вместо това богатите държави трябва да помогнат на по-бедните в битката с Covid, каза южноафриканският президент.

Новият щам е установен в Канада, Австрия и Швейцария

Канада съобщи, че е открила първите случаи на новия щам на коронавируса при двама души, които са пътували наскоро до Нигерия. И двамата пациенти са в изолация, докато здравните власти проследяват евентуалните им контакти.

Според министърът на здравеопазването Жан-Ив Дюкло, се очаква в Канада да бъдат открити и други случаи на този вариант“.

Правителството на Онтарио потвърди, че двата случая са в столицата Отава.

В петък Канада забрани пътуванията от седем африкански държави поради опасения от разпространението на новия щам, но Нигерия не е сред тях.

Вирусолог от австрийската провинция Тирол Дороте фон Лар съобщи, че в Австрия е потвърдено наличието на новия щам Омикрон. Фон Лар каза пред ORF, че новият щам е доказан чрез секвениране. Освен първия случай има съмнение за инфекция със същия щам при 30 души.

Властите в провинция Тирол съобщиха за случай на предполагаема инфекция от щама в събота вечерта при австриец, който се е върнал от пътуване до Африка.

Първият възможен случай на заразяване с щама Омикрон на коронавируса е открит и в Швейцария при мъж, който се е завърнал от Южна Африка, съобщи Федералната служба за обществено здраве на страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!