талибани, талибаните

Представители на талибаните, управляващи в Афганистан, проведоха двудневни разговори в Катар с делегация от ЕС. Това съобщи в Туитър говорителят на афганистанското МВнР Абдул Балхи. Начело на делегацията от Кабул и бил външният министър Амир Мотаки, а на ЕС специалният представител на Съюза за Афганистан Томас Никласон.

Делегацията на талибаните призова европейските дипломати да „отделят политическите от хуманитарните съображения и подчерта, че е важно да се върви напред чрез сътрудничество, а не чрез натиск“. Същевременно те обещаха да гарантира сигурността в региона.

Талибаните отново се ангажираха да позволят на афганистанци и чужденци да напуснат страната, ако желаят. Но „поискаха помощ за поддържане на летищата“, за да може това да се случи.

Представителите на ЕС са изразили сериозна загриженост заради хуманитарната ситуация в Афганистан.

В изявлението на ЕС се казва, че талибаните обещават да се придържат към обещанието си за „амнистия“ за афганистанците, които са работили срещу тях през двете десетилетия на ориентирано към Запада управление. Европейският съюз също така призовава да бъдат зачитани демократичните ценности в Афганистан и момичетата да имат равен достъп до образование.

В края на консултациите между талибаните и представителите на ЕС се проведе тристранен диалог с участието на делегация от Катар.

Днес в катарската столица Доха е са насрочени консултациите на талибаните със специалния пратеник на САЩ за Афганистан Томас Уест.

Междувременно стана ясно, че Камбоджа е приела първите бежанци от Афганистан. Те са най-малко 15 от общо 300 души, които са на път да пристигнат в страната по силата на сключено по-рано споразумение с базираната в САЩ международна неправителствена организация Asia Foundation и Върховния комисариат на ООН за бежанците, съобщи онлайн версията на Khmer Times.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!