коронавирус, covid-19

Учените са загрижени, че мутацията B.1.1.529 може да заобиколи имунизацията както от ваксинация, така и от предишна инфекция. Новият вариант на коронавирус предизвика тревожност в цял свят, защото експертите все още изследват колко сериозна всъщност е тази мутация, пише в обзор „Политико“.

Вариантът, наречен от Световната здравна организация „Омикрон“, беше открит за първи път чрез геномно секвениране в Южна Африка и вкаран международна база данни на 22 ноември.

„Този вариант има голям брой мутации, някои от които са тревожни. Предварителните доказателства предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант, в сравнение с други“, се казва в изявление на СЗО

Джени Харис, ръководител на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, съобщи по-рано, че това е „най-значимият вариант, който сме срещали до момента“ и каза, че се провеждат „спешни изследвания“, за да се разбере повече.

В отговор на опасенията, изразени от учените, правителството на Обединеното кралство, последвано от други в Европа, обяви значителни ограничения за пътуване от Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве и Намибия. Но вариантът вече се е разпространил в Европа, като един случай е открит в Белгия.

Защо учените изразиха опасения относно този вариант?

Вариантът съдържа около 50 мутации, необичайно голям брой. Повече от 30 от тях са в шиповия протеин, частта от вируса SARS-CoV-2, която взаимодейства с човешките клетки преди навлизането в клетката – и частта, към която са насочени повечето ваксини.

Докато няколко от тези мутации са били наблюдавани в по-ранни варианти, други са нови. Геномното секвениране в Южна Африка досега е идентифицирало 100 случая на  от региона, който включва градовете Йоханесбург и Претория. Досега ниският брой дневни случаи на COVID-19 в тази част на страната се покачиха през последните седем дни от 273 на повече от 1200.

Предпазва ли ваксината?

Въз основа на броя и видовете мутации, наблюдавани във варианта, учените предполагат, че имунитетът чрез ваксинация и/или предишна инфекция може да не предпазва от повторно заразяване толкова ефективно. Мутациите в „Омикрон“ са били свързани в други варианти с избягване на имунитета.

В момента се интензивно се провеждат лабораторни изследвания в Южна Африка, за да се разбере въздействието върху имунитета. Учените разглеждат неутрализацията на антителата на този вариант, както и взаимодействията с Т-клетките, за да „потвърдят дали има намален имунитет при стандартните лабораторни анализи, но те ще отнеме няколко седмици, за да бъдат завършени“.

Междувременно понастоящем няма реални доказателства, че имунитетът към ваксини и минали инфекции е намален

Вероятно ли е този вариант да стане доминиращ в Европа?

Това е неизвестно на този етап. Текущите данни показват скок в случаите, особено в провинция Гаутенг в Южна Африка. Епидемиологичната картина предполага, че този вариант може да бъде по-преносим и няколко мутации са с повишената трансмисивност. Но все още не е ясно дали това може да надмине сега доминиращия Делта.

Този вариант по-смъртоносен ли е?

Данните за това все още не са в процес и най-вероятно ще дойдат от текущото наблюдение в Южна Африка.

Една от теориите е, че ако „Омикрон“ се предава по-лесно, той може да бъде по-малко опасен – от еволюционна гледна точка вирусът рискува да изчезне, ако е твърде ефективен при убиването на своя гостоприемник. Това може да бъде и в случая с подлинията на Delta AY.4.2, която набира скорост в Обединеното кралство.

Междувременно някои предполагат, че клетъчният имунен отговор, предизвикан от ваксините, може да бъде достатъчен за борба с вируса дори при множество мутации.

Как можем да се предпазим?

Все още не е известно до каква степен вариантът може да избегне имунитета срещу ваксината. Експертите призовават хората да преминат пълния си курс на ваксинация, включително бустери, ако отговарят на условията.

Обединеното кралство и Европа предприеха бързи действия, за да се опитат да спрат варианта в региона чрез временно спиране на полетите и въвеждане на нови карантинни мерки. Междувременно имаше призиви международната общност  да достави лекарства и ваксини в Южна Африка възможно най-скоро.

Главният изпълнителен директор Pfizer заяви през септември, че двете компании могат да разработят нова версия на ваксината, която е специално изработена за нов вариант за „по-малко от 100 дни“.

Компаниите вече са направили това за бета варианта, също за първи път идентифициран в Южна Африка, както и за Делта. Но тъй като настоящата ваксина остава ефективна срещу тези варианти, все още не е имало нужда от пускане на модифицирана версия на пазара.

По-рано този месец BioNTech обяви, че разработва прототипен подход за оценка на процесите на разработване, производство и регулация за специфични за варианти ваксини, така че те да могат да пристигнат много по-бързо.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук