Летище Хийтроу

Белгия е първата европейска държава, в която е регистрирано наличието на новия вариант на COVID-19. Междувременно в страната бяха обявени мерки, насочени към ограничаване на бързо разпространяващата се четвърта вълна от коронавирусни инфекции.

Министърът на здравеопазването Франк Ванденбруке каза на пресконференция, че е открит случай на вариант B.1.1.529 при неваксинирано лице, което е развило симптоми и е дало положителна проба на 22 ноември.

Националната референтна лаборатория на Белгия заяви, че заразеното лице е млада възрастна жена, която е развила симптоми 11 дни след завръщането си от пътуване до Египет през Турция. Тя има грипоподобни симптоми, но няма признаци за тежко заболяване.

Ограничаване на пътуванията

Новият вариант на коронавирус, открит за първи път в Южна Африка, предизвика глобална тревога, като редица страни затягат ограниченията си за пътуване. Същевременно ЕС също предложи на държавите членки да спрат всички полети до и от Южна Африка, заяви в петък ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Световната здравна организация (СЗО) пък от своя страна предупреди държавите, които прибързано налагат ограничения за пътуване, като заяви, че тези трябва да се търсят „научен подход, въз основа на риска“.

Въпреки това все по-голям брой нации, включително Обединеното кралство и Нидерландия, временно са спрели полетите от следните южноафрикански държави:

  • Южна Африка
  • Ботсвана
  • Намибия
  • Зимбабве
  • Есватини (бивш Свазиленд)
  • Лесото

Сингапур, Италия, Франция и Израел са сред страните, които поставиха и Мозамбик в червените си списъци.

Япония обяви, че от събота пътниците от Южна Африка ще трябва да се карантинират за 10 дни и да си направят общо четири теста през този период.

Чехия ще забрани влизането на всеки, който е прекарал повече от 12 часа в тези държави от събота.

Германия, която в момента преминава през четвърта вълна от инфекции заради варианта Делта, ще позволи само на германци да пътуват от Южна Африка от петък вечерта, съобщава Reuters.

Дори ако пътуващите са напълно ваксинирани, те пак ще трябва да прекарат 14 дни под карантина.

Индия разпореди по-строги прегледи и тестове за пътници, пристигащи от Южна Африка, Ботсвана и Хонконг, съобщават местните медии

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!