На снимката: Бойко Рашков

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявил пред евродепутати, че главният прокурор на България гледа на МВР като на поделение на неговата институция. Твърдението се съдържа в доклада за мисията в България на Мониторинговата група от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, което се проведе в края на септември, съобщава БНР. Вицепрезидентът се е оплакал от липсата на контрол върху главния прокурор 

Рашков е изтъкнал политическата зависимост на прокуратурата като причина за липсата на разследване срещу бившия министър-председател на България – Бойко Борисов, въпреки наличието на снимки и записи, уличаващи го в евентуално престъпление.

Освен случая с Борисов, вътрешният министър е изтъкнал, че отпуснатите от ЕС средства не се използват и не се контролират правилно поради високите нива на корупция.

Българските служби не са си свършили работата по „Закона Магнитски“, смятат Рашков и евродепутатите.

По време на срещата е достигнато до съгласие между Рашков и евродепутатите, че предишното правителство не е направило достатъчно, за да разследва използването на прекомерна сила срешу протестиращите от преди една година.

„Барселонагейт“ е в досъдебна фаза и по тази причина главният прокурор не може да иска или да дава каквато и да било информация без съгласието на наблюдаващия прокурор, е казал от своя страна Иван Гешев. Той е обещал да изпрати допълнителна информация за методологията на разследването на случаите и на т.нар. „златни кюлчета“, ако има такава.

Мониторинговата група е имала срещи с тогавашния министър на правосъдието Янаки Стоилов и с вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов. Двамата били категорични, че конфискацията е един от инструментите за борба с корупцията и че тя трябва да бъде прилагана по начин, който дава резултати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!