коронавирус, covid-19

От днес правителствата в цяла Европа бързат да засилят защитата си срещу евентуален нов скок на коронавируса, след като Южна Африка обяви, че е открила нов щам на Covid-19, т.нар. „Ботсванска мутация“, за която учените се опасяват, че може да провали усилията за преодоляване на пандемията.

През последните седмици континентът е обхванат от рязко увеличаване на броя на заболелите, както и от жестоки бунтове, като се бори с програми за подсилване и драматични локдауни, за да спре вълната, докато броят на смъртните случаи надхвърля 1,5 милиона и той отново се превръща в световен епицентър на нестихващата пандемия.

Сега учените се надпреварват да разберат влиянието на новия, силно мутирал щам, за който се опасяват, че е по-заразен от Делта и който отново постави света на колене година след като вирусът се появи за първи път в централен Китай.

„Това е най-значимият вариант, с който сме се сблъсквали досега, и в момента се провеждат спешни изследвания, за да научим повече за неговата трансмисивност, тежест и податливост на ваксини“, заяви в изявление ръководителят на британската здравна агенция Джени Харис.

Бунтът в Европа расте

Преди съобщението на учените от Южна Африка в четвъртък, страните в Европа вече ускориха кампаниите за повишаване на имунитета, наложиха по-строги ограничения и посочиха с пръст неваксинираните, тъй като случаите се умножиха до рекордни нива.

Властите в Нидерландия се подготвят за нови бунтове преди очакваното днес изявление на министър-председателя Марк Рюте за затягане на частичната забрана. Страната е изправена пред критичен недостиг на болнични легла, а инфекциите достигат рекордни нива.

Четири поредни дни в Нидерландия имаше размирици срещу локдауна, водени от хора, които Рюте определи като „идиоти“. Най-тежките бяха в пристанищния град Ротердам, където полицията откри огън по бунтовниците и рани петима души.

През последните дни Германия, Чехия и Португалия, която е с едно от най-високите нива на ваксинация в света, обявиха нови мерки за спиране на вълната от зарази.

В четвъртък германският канцлер Ангела Меркел отправи спешно предупреждение към бъдещото правителство на страната, като заяви, че „всеки ден е важен“, тъй като броят на смъртните случаи в страната надхвърли 100 000.

Европа засилва кампанията си за ваксиниране, за да се противопостави на нарастващия брой случаи преди настъпването на зимата.

В четвъртък Франция предостави възможност на всички възрастни да си поставят подсилващи ваксини, а Агенцията по лекарствата на Европейския съюз одобри ваксините за деца на възраст от 5 до 11 години.

„Много мутации“

Учените и здравните служители във Великобритания и Южна Африка изразиха тревога, че новият вариант – чието кодово име се очаква да бъде обявено от СЗО днес – може да унищожи голяма част от трудно постигнатите успехи срещу вируса през лятото. СЗО заяви, че „следи отблизо“ съобщената разновидност и се очаква да определи дали тя трябва да бъде определена като „предизвикваща интерес“ или „тревожна“.

Учените заявиха, че новият вариант B.1.1.529 има най-малко 10 мутации, в сравнение с две на Делта и три на Бета.

„Притеснението е, че когато има толкова много мутации, това може да окаже влияние върху поведението на вируса“, заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО по Covid-19, на виртуален брифинг за пресата.

Южноафриканският министър на здравеопазването Джо Фаала определи щама като „голяма заплаха“.

Според министъра на здравеопазването Саджид Джавид откритието е направило британските учени „дълбоко обезпокоени“, тъй като би могло да направи настоящите ваксини по-малко ефективни. В първия международен ход за защита от разпространението му Великобритания заяви, че ще забрани пътуванията от шест южноафрикански държави.

Новината за откриването на варианта стресна инвеститорите вчера следобед, като акциите в Токио се сринаха с 3%.

Шанхай затваря училища

В Азия строгата политика на Китай за нулево разпространение на Ковид принуди Шанхай да отмени стотици полети и да затвори някои училища, след като бяха регистрирани три местни случая, съобщиха здравните власти.

Последиците от пандемията накараха дори най-заклетите скептици на световната сцена да приемат някои антивирусни мерки.

„Що се отнася до мен, не би трябвало да имаме карнавал“ през февруари, заяви бразилският президент Жаир Болсонаро в интервю в четвъртък, в рядко срещано намерение за социално дистанциране.

На други места обаче имаше и положителни новини.

Филипините заявиха, че следващата седмица ще посрещнат на брега си ваксинирани чуждестранни туристи от държави, определени като нискорискови.

Какво знаем до момента за „Ботсванската мутация“?

В публикация на гръцкия професор Елиас Мосиалос в „Катимерини“ се споменава новият вариант на коронавируса , така наречената „Ботсванска мутация“, като се дават отговори на 10 ключови въпроса за това, което знаем досега за появата му, предизвикала безпокойство в научната общност.

Мосиалос изброява данните до момента, като подчертава, че е необходимо „непрекъснато епидемиологично наблюдение“ и отбелязва, че трябва да се избягва паниката, докато не псе получи повече информация.

Професорът заяви: „Разбира се, не е правилно да го наричаме ботсвански вариант, защото въпреки че съществуването му е установено в Ботсвана, вариантът може да е започнал в друга африканска държава. Още в началото на пандемията бях посочил, че ако не се извърши масова ваксинация на по-голямата част от населението на света, възможността за поява на нови варианти, особено в райони с нисък процент на ваксинация, ще бъде голяма. За съжаление в Африка само 6,5% от населението е напълно ваксинирано“.

Първоначално има 4 случая в Ботсвана при ваксинирани хора. Това не означава, че няма повече случаи както при ваксинирани, така и при неваксинирани. Не е вярно също така написаното в международните медии, че 4-те случая се отнасят за пациенти с ХИВ. Националната комисия за лечение на болестта в Ботсвана отрече това в свое изявление. Има и няколко случая в Южна Африка и един в Хонконг, включващ пътник от Южна Африка.

Защо здравните органи в Африка и други държави са обезпокоени?

В новия вариант съществуват едновременно 32 мутации в протеина на вирусния шип. Тъй като той е открит и при ваксинирани хора, има опасения, че ваксините може да не са ефективни срещу този вариант. Инфекции обаче се срещат и при ваксинирани, и при варианта Делта. Това не е нещо ново. Важното е дали новият вариант ще доведе до значителен брой сериозни инфекции. Знаем, че ваксините са изключително ефективни при лечението на Делта и предотвратяването на сериозни инфекции. Въпреки това малък процент от ваксинираните, около 10-20%, получават леко заболяване.

Здравните власти са обезпокоени, защото се опасяват, че комбинацията от 32-те мутации може да направи новия вариант както по-опасен (повишена честота на тежки инфекции и повишена смъртност), така и по-заразен.

Вече са познати няколко от 32-те мутации, защото са открити в предишни варианти. Но има и нови мутации, които съжителстват с вече известните. Новият вариант може да е намерил почва за разпространение в Южна Африка, защото там Делта не е бил широко разпространен. Същото се е случило и с други варианти за известно време в миналото, но те са изчезнали в конкуренция с Делта.

„Нуждаем се от постоянно епидемиологично наблюдение и според мен от забрана на полетите от някои африкански държави, докато не получим по-добра представа за развитието на ситуацията“, каза професор Мосиалос.

„Също така посочвам, че в много други случаи бяхме много притеснени, но в крайна сметка, с изключение на вариантите Алфа и Делта, не се сблъскахме с особени проблеми. Винаги, когато новият вариант е малко по-опасен, но по-малко заразен от Делта, тогава може да не е голям проблем“.

„И накрая, позволете ми да подчертая“, заключава професорът, „че ролята на здравните органи и експертите по обществено здраве не е да създават паника. Тяхната роля се състои в навременното идентифициране на проблемите, безпристрастния им анализ с интердисциплинарен подход, но и в навременното предприемане на мерки, когато това е необходимо“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!