СЗО, вирус

СЗО свиква утре извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса.

Припомняме, че учени от Южна Африка заявиха днес, че са открили нов вариант на COVID-19 с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации.

„Това, което ни кара да се притесняваме, е, че този вариант може да има не само повишена трансмисивност, т.е. да се разпространява по-ефективно, но и да е в състояние да заобиколи части от имунната система и защитата, която имаме в нашата имунна система“, каза изследователят Ричард Леселс.

Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Вирусологът д-р Том Пикок от своя страна признава, че комбинацията от тези мутации е много опасна.

„Комбинацията от тези мутации е ужасна. Този щам има потенциала да бъде по-лош от всички предишни“, каза Пикок.

Единствената надежда за учените в момента е огромният брой мутации да „работят“ срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!