протест

В Деня на срещу насилието над жени десетки граждани излязоха на протест пред Съдебната палата в София, за да изкажат своето притеснение от липсата на адекватни мерки за справяне с проблема. Стигна се и до напрежение, група провокатори се появиха на протест, но бяха отведени от полицията.

 „Днес имаме още една жертва. Момиче на 21 г. беше убито в кв. „Христо Смирненски, пребита до смърт. Да запазим минута мълчание в памет на всички жертви”, призоваха от трибуната организаторите на протеста.

Притеснени сме от липсата на внимание и на мерки по този сериозен проблем. Искаме спешно законодателни промени на Закона за насилието над жени, заявиха от феминистките организации.

Жени скандираха: „Няма да мълчим”, а много от транспарантите призоваваха да се спре насилието под каквато и да е форма. Четяха се надписи: „Докато насилие има, борбата продължава…”, „Не е крайно време, късно е”, а на оградата на Съдебната палата беше разпънат огромен надпис „Нито една повече”.

Протестът е съпътстван и от отворено писмо до новоизбраните депутати и президент за предприемане на спешни мерки за борба с насилието над жени. Той е подкрепен от представители на служебното правителство и на различни политически партии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!