Преговорите за съставяне на коалиционно споразумение за бъдещо управление на страната, водени от „Продължаваме Промяната“, продължава. Гледайте на живо дебатите по тема „Регионално развитие“.

По време на преговорите от БСП се обявиха за подобряване на общинската пътна мрежа, както и Програма за финансова децентрализация на общините. Освен това от БСП подчертаха, че за тях важен приоритет е създаването на „Национален фонд за сближаване между регионите“ за целево субсидиране на изоставащите региони Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар“.

Други основни приоритети на „БСП за България“ в сектора са: подобряване на транспортната и цифровата свързаност на регионите, и създаване на условия за развитие на единно европейско транспортно пространство Югоизточна Европа; осигуряване на транспортна свързаност на населените места чрез развитие на пътната инфраструктура както на национално, така и на регионално, и местно ниво.

Йордан Иванов от „Демократична България“ посочи, че общините у нас са във феодална зависимост, подобно на тези в Русия. Причината за това негово изказване е, че у нас местните данъци са само 4% от общите при 40% средно европейско ниво.

В тази връзка „Демократична България“ настоява за ревизия на публичното финансиране на общините, както и за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

От „Има такъв народ“ искат ново административно-териториално деление и данъчни облекчения за „зелено строителство“.

Гроздан Караджов от ИТН обяви, че от партията предлагат регионалната политика да се фокусира върху 5 неща – жп и автомобилен транспорт, медицинска помощ, достъп до образование, високоскоростен интернет, ред и сигурност.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук