пари

Бюджетът 2022 няма да се приема тази година; промени при минималната работна заплата и премахване на прословутата наредба H-18, засягаща софтуер за отчитане на продажбите. Това са някои от акцентите, около които се обединиха „Продължаваме промяната“, ИТН, БСП и Демократична България по време на днешните преговори. 

Бюджетът ще се гледа януари

Планира се бюджетът за 2022 г. да бъде приет до края на януари. В средата на следващата година в него ще има актуализация на бюджета на база работата на комисии в различни сектори.

Преговарящите се разбраха да остане ограничението за праг от 10 хил. лв. за разплащане в брой като не се прие предложението на Асен Василев дивидентите задължително да се плащат по банков път, а като критерий и в този случай да се ползва прага.

В бюджета за догодина ще се заложи дефицит в рамките на 3.5-4.5%. Съществена промяна е, че ще  започне да се прави бюджет за години напред на капиталовите разходи, което към момента никога не е правено.

Променя при минималната работна заплата

От БСП поискаха минималната работна заплата да е минимум 700 лв. Предложението им е след това ще се определя като процент от средната заплата. В момента размерът се определя по неясни критерии с решение на правителството. Размерът на ваучерите за храна, които са с лимит от 50 лв. на човек на месец в момента също да се обвърже с размера на средната заплата. Ще се обсъжда допълнително до колко процента да се увеличат активите на пенсионните фондове, които те могат да влагат в по-рискови активи.

Край на Наредба Н-18

По време на дискусията имаше заявки, че пролетта ще бъде сложен край на Наредба Н-18, която засяга специални изисквания за софтуера за отчитане на продажбите на търговците.

По предложение на „Има такъв народ“ се прие да се уеднаквят механизмът и критерии при провеждане на данъчни проверки. Ще има промени и на формата на подаваната всеки месец ДДС декларация като от нея се виждат и касовите наличности на фирмите.

Публичност за инхаус поръчките

Преговарящите се обединиха, че трябва да има и промени в Закона за обществените поръчки. В момента информация за тях да се публикува в регистъра на останалите. Предвижда се и преглед на Закона за публичните предприятия.

По предложение на „Има такъв народ“ ще се засили и контролът се при регулацията на финансовите пазари и на дейността на самите регулатори и по-конкретно – Комисията за финансов надзор.

Отпадат данъкът върху лихвите и данък „уикенд“

Преговарящите се съгласиха, че данъкът върху лихвите и данък „уикенд“ трябва отпаднат. Мерките 60/40, 80/20 ще се запазят и адаптират, ще бъде направено допитване до БНБ дали е възможно отново да се въведе временен мораториум върху плащането на кредитите.

Предвижда се премахване на административните пречки пред бизнеса да дарява храни, чиито срок на годност предстои да изтече.

Не се предвижда намаляване на ДДС

Не се предвижда намаляване на ДДС с изключение на секторите, където то беше намалено до 9% заради пандемията. Същевременно има решение прагът за задължителна регистрация по ДДС плавно да се вдига до записаните в европейските правила 165 хил. лв. като за начало са вдига до 100 хил. лв, а максимумът ще се достигне през 2024 г.

Вдига се максималния осигурителен доход

Максималният осигурителен доход ще се актуализира с 2.3% спрямо средната работна заплата за предходната година. Догодина този праг ще се вдигне на около 3400 лв. или със 78 лв. ще се увеличи вноската на хората с такива доходи.

За 2022 г. се запазва настоящото семейно подоходно облагане, което предвижда приспадане на 4500 лв. от данъчната основа за всяко дете в семейството.

Предвижда се и да се разработи механизъм за финансова децентрализация на общините, в срок, който позволява да бъде включен в бюджета за 2023 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук