На снимката: Д-р Аспарух Илиев

Няма съмнение, че през януари ни предстои нова Ковид вълна, която ще бъде много по-силна. Това каза в интервю за предаването „12+4“ по БНР д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

В тази връзка той посочи, че мерките в България трябва да се спазват и правителството да следи за това, защото иначе „само си играем на контрол на пандемията“.

„Трябва да започнем много внимателно и структурирано да убеждаваме хората. В България виждам, че не се спазват мерките. Разболяването и смъртността е много по-висока, отколкото в Западна Европа, защото мерките се изпълняват само проформа и нямат никакъв ефект“.

Той коментира и развитието на пандемията, посочвайки, че скоро се очаква да навлезем в една по-спокойна фаза:

„Със засилване на ваксинацията в цял свят коронавирусът ще започне да мутира към по-поносима форма. Усещането и желанието на всички е, че навлизаме в една малко по-спокойна фаза, но все още има доста време, докато това стане. Очакванията на всички експерти са, че в края на 2022 година постепенно ще видим отслабване на Covid пандемията и ситуацията ще влезе в т.нар. сезонна фаза“.

Д-р Илиев посочи анализи от Великобритания, които определи като най-достоверни и най-добре проведени:

„Те показват, че около 30-35% по-малко от заразените с Омикрон влизат в болница, отколкото инфектираните с предишните варианти на Covid-19. В същото време ще имаме много заразени – ако от 100 заразени ще постъпват в болница не 30, а 20 души, но в същото време имаме не 100 болни, а 1000 – тогава бройката въпреки всичко ще е много голяма“.

Медикът изтъквна, че всички досега проведени проучвания показват, че хората, които са ваксинирани и тези с бустерни дози или ще бъдат защитени от Омикрон, или ще го прекарат много по-леко. Той обаче уточни, че не е ясно как биха реагирали неваксинираните.

Той отново подчерта, че медицината досега не се е срещала с такъв вирус, който засяга цялото тяло – всички съдове, какъвто е Covid-19:

„Дори заразяването на децата – те са с малко симптоми, това не означава, че вирусът няма да нанесе дълготрайни щети на тялото. Бих предпочел моето дете да не прекарва този вирус, а да има защита с ваксина“.

Прогнозата на д-р Илиев е, че с бустерната доза ще се достигне до стабилен имунитет. Проблем обаче остава мутирането на вируса, което е природен феномен.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук