свободата на словото, журналисти

Журналисти и медии в Албания, България, Хърватия, Франция, Италия, Полша и Сърбия все по-често са съдени за клевета. Това отчита доклад на Платформата на Съвета на Европа за насърчаване на защитата на журналистиката и безопасността на журналистите, представен днес.

Използването на съдебни дела за сплашване на журналисти и медии е любимо средство за някои политици, бизнесмени и други влиятелни лица. Подобни дела се използват в цяла Европа. Миналата година е имало поне 20 подобни случая, по които се търсят обезщетения за стотици хиляди евро за увреждане на доброто име, се посочва в доклада.

Все повече подобни дела са образувани по искане на политици, включително участващи в правителството, се отбелязва в документа. Сред дадените примери са наложени глоби за разпространяване на репортаж, включително решението срещу българския сайт „Медиапул“.

В България плурализмът е застрашен

Оценката за миналата година на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода показва 11 от 32 европейски държави, където плурализмът е застрашен. В 28 от 32 държави концентрацията на собствеността на медиите представлява заплаха. В Турция, Албания, Полша, Унгария и България концентрацията на медии е най-висока в Европа, показват данните.

В доклада се отбелязва, че откакто Русия нахлу в Украйна, поне 12 журналисти и медийни служители са били убити. 21 са били ранени при изпълнение на служебните си задължения. Миналата година са били получени 74 сигнала за физически нападения срещу журналисти, 41 сигнала за задържане и лишаване от свобода на журналисти, 94 сигнала за случаи на тормоз и сплашване на журналисти, 80 сигнала за различни други действия срещу свободата на медиите. Докладът отразява трайната липса на напредък за разрешаване на 35 случая на нападения срещу журналисти. От тях – 26 се отнасят за убийство.

В съобщение на Съвета на Европа се пояснява, че Платформата за насърчаване на защитата на журналистиката и безопасността на журналистите беше създадена през 2015 г. в сътрудничество с водещи международни неправителствени организации в областта на свободата на изразяване и сдружения на журналисти. Целта ѝ е да осигури информация, която може да послужи в диалога с държавите от паневропейската организация.

Източник: БТА

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук